Snackrecept: eierkoeken

Snackrecept: eierkoeken

Vroeger at ik eierkoeken alleen op bijzondere dagen, bijvoorbeeld met schoolreisjes of als we de hele dag in de auto zagen op weg naar vakantie. Ik vond ze echt lekker, alleen wel erg groot, en vaak waren ze ook een beetje plakkerig en zaten gelijk al je spullen onder. Ik at ze dus zelden, tot ik vorig jaar op zoek was naar een lekker recept voor een moederdagontbijtje. Toen vond ik het supersimpele recept voor eierkoeken, die ook nog eens heel lekker zijn.

 Moeilijkheidsgraad | *

 Boodschappenkosten | 1 euro voor 6 eierkoeken

 Bereidingstijd | 20 minuutjes

 Afwas | Weinig

Ingrediënten

  • 2 eieren
  • 100 gram bloem en 1 tl bakpoeder
  • óf 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • 100 gram suiker

Bereiding

Begin met het voorverwarmen van de oven. Het beslag maken is zo simpel, dat als je de oven niet gelijk voorverwarmt, je daar op moet gaan zitten wachten. Verwarm de oven voor op 180 graden. Neem dan je eieren en klop die met een mixer samen met de suiker tot een dik mengsel. Dit moet ongeveer 5 minuutjes. Als het goed is, is het dan ongeveer net zo dik als vla, maar als je je mixer uit de kom haalt is het mengsel gelijk weer glad. Het heeft dan een beetje een licht perzikkleurtje, zoals je op de foto ziet. Meng in een apart kommetje even de bloem en de bakpoeder, óf pak het zelfrijzend bakmeel erbij. Doe dit door het suikermengsel, maar zonder mixer! Pak een spatel en meng het zo dat alles goed in elkaar is opgelost, maar roer zo min mogelijk. Hoe langer je mengt, hoe minder luchtig je eierkoeken straks worden.

Als alles goed door elkaar zit, pak je je met bakpapier beklede bakplaat erbij. Neem een grote (soep)lepel en schep je beslag op, en maak een hoopje op je bakplaat. Zoals je zult zien drijft het beslag uit. Dit zal nog meer in de oven gebeuren, dus maak de hoopjes niet te dicht bij elkaar! Als de bakplaat vol is, bak je eierkoeken dan voor ongeveer 12 minuutjes in de oven. Dit is ook grotendeels persoonlijke voorkeur, want ik houd meer van iets drogere eierkoeken, dus die van mij gaan altijd iets langer. 

Als je de eierkoeken uit de oven hebt gehaald, laat ze dan ongeveer een kwartiertje afkoelen op een rooster. Daarna kan je ze gewoon zo opeten, maar je kan ze natuurlijk ook nog heerlijk beleggen. Mijn lievelingsbeleg is chocoladepasta of aardbeien (of allebei!), maar met salami schijnt het ook heerlijk te zijn(!). Je kan natuurlijk ook al smaak aan je eierkoeken zelf geven, door bijvoorbeeld citroenrasp van een halve citroen of rozijnen of stukjes chocola toe te voegen, tegelijk met het bloem. En als je het als moederdagontbijtje maakt, kan je bijvoorbeeld ook een hartje uitknippen, die op je eierkoek leggen en er dan poedersuiker overheen strooien. Dat valt zeker in de smaak!

Gepubliceerd op 27 april 2016
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.