Ophef over 'kledingvoorschriften' Stanislas College

Ophef over 'kledingvoorschriften' Stanislas College

'Geen blote navels en benen in Delftse klas' kopte het AD vanmorgen op haar website. Een paar uur later werd dit landelijk nieuws: onder meer Powned en Omroep West namen dit bericht over. Klakkeloos blijkt nu, want volgens de school en de leerlingenraad klopt dit niet helemaal.

"Er is helemaal niet zoveel aan de hand", vertelt directeur Frans Loogman op 3FM. "Eigenlijk doen we wat we tot nu toe altijd hebben gedaan: als iets echt te ver gaat volgens de schoolleiding, dan zeggen we daar gewoon in alle vriendelijkheid iets van. We gaan er echt niet met de centimeter of verrekijker naar kijken."

De directeur benadrukt op de radio dat er géén sprake is van "rechtstreekse voorschriften".

Verwarring onder de leerlingen

Ik belde met een aantal leerlingen van de leerlingenraad van het Stanislas College. Tijdens mijn telefoontje kwam ik erachter dat er een hoop onduidelijkheid was onder de leerlingen. De leerlingen die ik sprak dachten namelijk dat het voor een van de drie locaties van de school gold.

Goed om te weten: het Stanislas College is een school met meerdere locaties, namelijk Reinier de Graafpad, Westplantsoen en Krakeelpolderweg. De drie locaties vallen onder dezelfde algemene naam, maar bieden ieder onderwijs op andere niveaus aan, zoals havo, vwo of mavo.

"Het AD heeft waarschijnlijk gedacht dat deze nieuwe regel het hele Stanislas College aanging en de krant heeft dat in hun nieuwsbericht vermeld", aldus een aantal leerlingen van de leerlingenraad van locatie Westplantsoen. "Wij hoorden dat het alleen voor de locatie Reinier de Graafpad geldt. De andere locaties hebben niets te maken met deze regel."

Geplande 'tegenactie'

De verschillende berichten over de vermeende nieuwe regel zorgden wel voor veel chaos op school, vertelt Francis, voorzitter van de leerlingenraad op het Westplantsoen: "Het was onwijs vreemd: er werd in alle lessen gepraat over naveltruitjes en korte broeken. In alle lessen die ik vandaag had ontstonden er zelfs discussies tussen leraren en leerlingen over deze regel waar niemand van wist. Iedereen had het erover met elkaar."

Het nieuws over de 'nieuwe' regel zorgde zelfs voor plannen voor een tegenactie. Francis: "De leerlingenraad en ik hadden direct een spoedvergadering ingepland. We kwamen tijdens dat overleg op het plan om als stilzwijgend protest met een x-aantal leerlingen morgen naar school te komen in een zwart shirt met een wit kruis van tape op onze navel. Dat onder het mom van 'de navel mag niet meer zichtbaar zijn'."

Nieuws klopt dus niet

Zelf heb ik ook nog met het Stanislas College geprobeerd te bellen, maar helaas konden ze mij niet te woord staan. Maar, zoals de directeur dus op 3FM vertelde: het bericht over de nieuwe regels klopt dus NIET. Mocht je met een megakort truitje naar school komen, dan kán je er dus wel op aangesproken worden (net als op - waarschijnlijk - elke andere school).

Gepubliceerd op 18 april 2016
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

E.

E.

Wat een ophef, op mijn school mogen meiden niet eens een broek aan of een rok korter dan halverwege je bovenbeen (jongens geen korte broeken) of mouwloze shirts

8 jaar geleden

R.

R.

Precies!

7 jaar geleden

P.

P.

Op mijn school hoeven we niet eens ondergoed aan, dit zijn echt achterhaalde voorschriften.

8 jaar geleden

F.

F.

giet best

7 jaar geleden

Y.

Y.

Echt onzin. Heb nooit begrepen waarom er altijd zo'n taboe is om het laten zien van je lichaam.

7 jaar geleden

T.

T.

Bij ons op school mag je alles aan zolang je je niet kleed als een hoer, of het nu mannelijk of vrouwelijk is, verder mag een korte broek gewoon en ook korte broekje voor de meiden

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.