Geld verdienen met een goed cijfer?

Geld verdienen met een goed cijfer?

Vandaag kwam dit artikel online in NRC Next. Economiedocente Gertina Blanket voerde een experiment uit tijdens de les. Leerlingen van havo 5 konden geld verdienen door een goed cijfer te halen. Wij belden haar om te vragen waarom ze dit deed en natuurlijk of het werkte. 

Gertina Blanket is een gedreven docente die van alles uit de kast haalt om haar leerlingen te motiveren. Zo legt ze pareto-efficiëntie uit met een chocoladereep en oefent ze begrippen met haar klas door 'Verboden Woord' te spelen.

Het experiment met geld deed ze in een 5-havo klas, net voor de SE week. "Het was op het moment dat elke leerling het superdruk had met mondelingen voor Frans, Nederlands en Duits. Probeer ze op zo'n moment maar eens bij de les te houden!" Blanket bedacht een slim plannetje om de scholieren te activeren: keiharde cash.

Geld en een goed cijfer scoren

Wie wil dat nou niet? De deal was als volgt: drie lessen lang zouden de leerlingen zich voorbereiden om in de vierde les een toets te maken. De drie hoogste cijfers kregen respectievelijk 10, 7 en 3 euro en de drie die daarna kwamen een chocoladereep. Blanket betaalde dit gewoon uit eigen zak, natuurlijk wel met toestemming van de schoolleiding. 

Het experiment werd een groot succes. Elke leerling was enthousiast en deed net een beetje extra z'n best om de prijs te winnen. Zelfs een leerling die er niet zo goed voor stond haalde nu een acht. 

Spelletjes in de les

De lessenserie die Blanket bedacht, vergde behoorlijk wat voorbereiding, vertelt ze. "Ik heb een spectaculaire Powerpoint gemaakt waarin ik de competitie uitleg. Vervolgens zijn we in de les bezig geweest met toetsvragen bedenken, elkaar overhoren en begrippen oefenen door 'Verboden Woord' te spelen. De stof was allemaal leerbaar, heel anders dan echte examenvragen, waarin er veel meer wordt gevraagd om het geleerde toe te passen." 

De scholieren maakten zelf de kaartjes voor de spelletjes en waren zo van begin tot eind betrokken. In de vierde les brak het moment van de waarheid aan: de toets. 53 vragen op het digitale bord met een tijdsbalk. Zelfs daar maakte de docente een spelletje van.

Negatief

Niet iedereen reageerde positief op het experiment. "Ik kreeg ook wel een aantal nare reacties. Iemand zei bijvoorbeeld dat hij blij was dat hij dit nooit heeft 'hoeven' doen. Zo zie ik het niet. Ik wil mijn leerlingen activeren op een leuke manier en heb dat nu een keer met geld gedaan. Dat betekent niet dat ik dat voortaan altijd ga doen. De verschillende spelletjes die ik verzin om te leren, zijn net zo goed een manier om ze te stimuleren", aldus Blanket. 

Klinkt wel heel tof natuurlijk, geld voor een goed cijfer. Wij zij benieuwd, zou jij harder je best doen wanneer je geld kunt verdienen wanneer je je best doet?

Gepubliceerd op 13 april 2016
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.