Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Het leven is een feest!

Het leven is een feest!

De laatste paar jaren hoor je steeds vaker dat jongeren meer stress hebben door prestatiedruk of doordat ze te veel moeten. Ik heb het idee dat veel mensen alleen maar bezig zijn met overleven in plaats van leven. Daarom roep ik iedereen op: ga meer genieten! Het leven gaat soms een beetje fout, maar eigenlijk is het awesome.

Omdenken

Ik moet eerlijk zeggen dat ik ook nog vaak genoeg loop te zeuren over mini-dingetjes die stom zijn of fout gaan. Ik kan een heel groot probleem maken van een onverwachte toets, of een roosterwijziging die er te laat opstaat waardoor ik er pas op school achter kom dat mijn eerste uur uitvalt. Soms word ik daar chagrijnig van, maar vaak kan ik het ook omdenken tot iets positiefs: dan heb ik in plaats van een uur minder slaap opeens een uur meer om me voor te bereiden op een proefwerk.

Dit zijn dan misschien wel hele kleine dingetjes, maar ook grotere dingen zijn vaak om te denken. Misschien niet gelijk, maar als je ‘s avonds of een paar dagen later terug denkt aan die ‘o zo grote ramp’, valt dat eigenlijk altijd wel mee. Probeer het maar eens: schrijf een week lang elke dag iets op wat stom of vervelend was, en ga op zondag eens kijken of je er nog steeds last van hebt. Dat is bijna nooit het geval! Als je je dat beseft, kan je steeds eerder iets positiefs halen uit stomme dingen.

Kansen grijpen

Als je met zo’n instelling keuzes maakt, denk ik dat je leven een stuk leuker wordt. Kijk vooral naar positieve gevolgen en minder naar de nadelige gevolgen. Je kan dan namelijk op veel meer dingen ja zeggen! Als je een beetje blijft nadenken (achter je vrienden aan de sloot in springen is nog steeds geen goed idee) zijn heel veel dingen heel erg tof, ook al moet je daarvoor andere dingen opgeven. Maar als je een kans krijgt, pak 'm dan! Dit is echt een cliché, maar zo waar: je zal later meer spijt hebben van dingen die je níet gedaan hebt, dan van dingen die je wél gedaan hebt.

Dus iedereen: ga de wijde wereld in! Grijp alle kansen die je krijgt en doe er wat mee. Doe mee aan cursussen, wedstrijden, solliciteer eens ergens waar scholieren eigenlijk niet horen, ga mensen ontmoeten, nieuwe dingen leren, ook al gaat dat soms ten koste van een goed cijfer of van een keertje uitgaan, omdat je je geld al uitgegeven hebt. Gaat het een keer mis? Jammer dan, de volgende keer probeer je het nog een keer. De wereld blijft heus wel draaien: de vraag is alleen of jij ook meedraait.

Gepubliceerd op 18 april 2016

REACTIES

R.

R.

Goed bezig Jasmijn! Keep up the good work!

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.