Snackrecept: Dadelkoekjes

Snackrecept: Dadelkoekjes

Vroeger op de basisschool vierden wij suikerfeest. Dit was een van mijn favoriete feestdagen, want dan kwamen er heel veel moeders uit allerlei verschillende landen naar school, om iedereen te laten genieten van ontzettend veel lekkere dingen. Vaak megazoet, en altijd met een specifieke smaak.

Toen ik deze koekjes proefde, waande ik me gelijk weer terug bij het suikerfeest of in verre oosterse landen. Daarom deel ik vandaag met jullie het recept voor: dadelkoekjes.


  Moeilijkheidsgraad | **

  Boodschappenkosten | ± 7 euro voor ongeveer 40 koekjes

  Bereidingstijd | 45 minuten

 Afwas | Normaal

Ingrediënten

  • 250 gram ontpitte dadels
  • 95 gram walnoten
  • 160 gram roomboter
  • 1 el suiker
  • 125 ml oranjebloesemwater (uit de toko)
  • 300 gram bloem
  • snufje zout
  • poedersuiker


Bereiding

Je begint met de vulling van de koekjes. Daarvoor neem je de walnoten en de dadels en die hak je zo fijn mogelijk. Dit kan ook met behulp van een keukenmachine. Hak de noten en dadels samen, want dadels plakken nogal, en anders krijg je je kom nooit schoon. Op de foto’s zie je echt nog stukken noot zitten, maar het makkelijkste is het als het een egale pasta is.

 

Als de walnoten en dadels fijn zijn, zet je die even aan de kant en ga je verder met het deeg. Daarvoor smelt je eerst de boter. Dit kan in een pannetje, maar ook 1,5 minuutje in de magnetron. Zorg er wel voor dat die niet aanbrandt! Anders smaken de koekjes gelijk niet meer. Neem nu de bloem, de suiker en het snufje zout. Meng dit door elkaar en giet er vervolgens het oranjebloesemwater bij. Mix dit even door elkaar met een spatel, je handen of een mixer met deeghaken. Giet er dan steeds een klein beetje boter bij, om dat er vervolgens doorheen te mengen. Als alle boter er doorheen zit heb je als het goed is een heel soepel, elastisch deeg.

Pak nu je vulling en een bakplaat met bakpapier. Rol van het noten-dadel mengsel kleine bolletjes, zoals een knikker. Neem nu je deeg en kneed het nog even door, zodat het weer goed soepel wordt. Pak nu een beetje deeg, maak het plat en leg er een noten-dadelknikker in. Vouw het deeg er vervolgens omheen en laat het even door je handen rollen, zodat er overal evenveel deeg zit. Pak dan een bakje met poedersuiker en rol alle koekjes erdoor, zodat er overal een beetje poedersuiker zit. Bak de koekjes vervolgens ongeveer 25 tot 30 minuten in de oven op 150°. Als het goed is zijn je koekjes dan nog een beetje wittig, en als je ze even laat afkoelen worden ze hard. Neem vervolgens een mooi bord, leg je koekjes erop en bestrooi met een extra laag poedersuiker: eet smakelijk!

Gepubliceerd op 30 maart 2016
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.