Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Zes vragen over vwo-sprint

Zes vragen over vwo-sprint

Door Ivo

Goed nieuws voor de bollebozen onder ons: de staatssecretaris van Onderwijs breidt de proef met het versnelde vwo uit. Vanaf komend schooljaar kun je op 24 scholen in Nederland je vwo-diploma in vijf jaar behalen. Maar wat houdt het precies in? En wat heb je er eigenlijk aan? Zes vragen beantwoord.

1. Wat is het versnelde vwo?

Voor degenen die het nieuws de afgelopen tijd niet gevolgd hebben: met het versnelde vwo wil staatssecretaris Dekker de 'toptalenten' onder ons motiveren. Je doet je opleiding in vijf jaar, in plaats van de huidige zes jaar. Dat wordt gedaan door in de onderbouw sneller door de stof heen te gaan: die doe je dan in twee jaar. De bovenbouw blijf je in drie jaar doen.

2. Waarom versneld vwo?

Veel hoogbegaafde leerlingen en studenten die makkelijk leren vervelen zich enorm in de onderbouw, volgens Dekker. Door deze nieuwe opleiding worden ze gemotiveerd om harder te werken. "Vroeger gebeurde het te vaak dat leerlingen hun opleiding voltooiden zonder ooit echt uitgedaagd te zijn geweest. Ik ben blij dat die tijd voorbij is. Versneld vwo is een prachtige vorm voor leerlingen die goed en makkelijk kunnen leren", aldus Dekker in een verklaring.

3. Krijg ik ook vwo-sprint op mijn school?

Dat ligt eraan. Scholen die als zwak of zeer zwak worden neergezet door de Onderwijsinspectie zijn uitgesloten van deelname aan de proef. Een andere voorwaarde is dat de reguliere vwo-opleiding, die dus zes jaar duurt, blijft bestaan op de school.

4. Waar kan ik vwo-sprint volgen?

Op dit moment doen vierentwintig scholen mee aan een proef. Er is er bijna altijd wel eentje in je buurt: van Groningen, waar het Wessel Gansfort College meedoet aan de proef, tot in Ede, waar de proef op dit moment al loopt op het Pallas Athene College. 

5. Kan iedere leerling vwo-sprint doen?

Nee, dat kan helaas niet. Je kunt je wel opgeven, maar je school moet wel een 'go' geven. Als je school vindt dat je het aankan om in vijf jaar vwo te doen, krijg je groen licht.

Ook goed om te weten: mocht het niets voor jou zijn, dan kan je ook nog terug naar het 'normale' vwo.

6. Waarom nu pas?

De proef vond tot nu toe plaats op twee scholen in het land. Deze proef is zo goed bevallen dat-'ie nu wordt uitgebreid. Als dit ook goed bevalt - wat de verwachting is - zou het zomaar kunnen dat het versnelde vwo binnenkort op iedere school kan worden aangeboden. Maar da's nog even afwachten dus.

Wat vind jij van vwo-sprint? Iets voor jou, of hou je het liever bij zes jaar?

Gepubliceerd op 10 februari 2016
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

B.

B.

Ahh dit zou zo fijn zijn geweest toen ik in de onderbouw zat. Het enige wat ik in die drie jaar heb gedaan is me helemaal dood vervelen. Ik zit nu helaas al in de vierde, maar ik ben wel blij voor anderen met dat probleem dat er eindelijk een oplossing is gevonden en ook daadwerkelijk doorgevoerd.

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.