Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Leesvoer voor op je lijst: Hoogvlakte

Leesvoer voor op je lijst: Hoogvlakte

Door Mette

Ik las een boek

Getiteld Hoogvlakte

Geschreven door Naomi Rebecca Boekwijt

Aantal pagina’s? 171

Oboekitas? Dit boek weegt nog minder dan een Donald Duck, ik schat 75 gram.

De hoofdpersoon is Maite. Ze is uit Nederland verhuisd omdat het leven daar haar beklemde, om de vrije natuur in een gehucht in Zwitserland op te zoeken. Daar werkt ze op een boerderij, die van de strenggelovige boer Moser. Het leven is saai, maar oké. Gewoon werken, iedere dag. 

Nou ja... tot ze een nieuwe overbuurvrouw krijgt, die wel heel gul lacht. Maite wordt al snel een beetje verliefd op deze iets oudere, iets vrolijkere vrouw. En terwijl de liefde ontluikt, gebeuren er nog wat andere dingen waardoor het leven op de boerderij tóch iets minder saai wordt (maar misschien nog wel beklemmender dan in Nederland). Veel meer zeg ik niet, anders verklap ik het hele verhaal. 

Het leest ook een beetje als een Donald Duck, eigenlijk. Het boek is écht dun en écht snel uit. De schrijfstijl is een beetje karig. Hoewel ik las dat anderen het een echt "show, don't tell"- boek vonden, vond ik het weinig beeldend en een beetje saai. Qua taalgebruik moet je ervan houden: het is sober en simpel. Soms kan dat heel goed werken: weinig woorden kunnen veel vertellen. In dit boek is dat ook wel zo: ik zag het verhaal voor me en ik beleefde de sfeer van de boerderij. Toch werd ik er niet door geraakt. Omdat de schrijfster zo weinig details weggeeft, zo weinig kleuren verspreidt, bleef de boerderij heel standaard. De uiterlijken van alle dingen in het boek waren zoals ik ze verwacht had, omdat ik ze zelf moest invullen. 

Dat is jammer, want er zit zeker wel een mooie lijn in het verhaal. De stijl verandert mee met het hoofdpersonage: van stug en introvert, naar iets minder stug en iets extraverter. Dat is mooi. 

Maar al met al... 

Kun je dit boek beter niet lezen, omdat het wel snel uit is, maar je er voor mijn gevoel gewoon niet zoveel aan hebt. Toen ik het uit had voelde ik me niet wijzer, verrijkter, verdrietiger of blijer dan daarvoor. Gewoon. Neutraal. 

En ik denk dat neutrale boeken een oké tijdsbesteding zijn als je niks te doen hebt, maar een beetje tijdverspilling als je ook tig andere dingen moet doen. 

Gepubliceerd op 7 januari 2016
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.