Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Advies aan mijn jongere broertje

Advies aan mijn jongere broertje

Door Ivo

Lief broertje,

Je bent net 10 geworden en dat betekent dat je aan het begin van je tienerjaren staat. Aangezien ik inmiddels het einde van de tienerjaren bijna aantik wil ik je graag vijf belangrijke adviezen meegeven voordat je naar de middelbare school gaat.

1. Alcohol is gezellig

Ik weet niet of je het nog weet, maar een paar jaar geleden zijn we op vakantie geweest in Zuid-Frankrijk. Daar ging het toen niet zo goed met het alcoholgebruik. Ik ging toen out en dat was niet fijn. Nu is de regel NIX18, wat betekent dat je voor je 18e geen alcoholische versnaperingen mag kopen en drinken. Tegen de tijd dat jij de 18 aantikt zal de alcoholleeftijd vast en zeker al opgehoogd zijn naar NOTHING21. Toch wil ik je meegeven dat drinken relaxed is, maar met mate. Een paar biertjes in de kroeg kunnen absoluut geen kwaad. Een mix van heel wat bier, wijn en vodka is niet chill, weet ik uit eigen ervaring.

2. Je fiets is heilig

Over een paar jaar kun je niet meer zonder je stalen ros. De aantallen kilometers die je straks per dag gaat fietsen naar de middelbare school, een dorp verderop, staan in schraal contrast met de kilometers file in de Nederlandse ochtendspits. En in die ochtendspits wil je echt niet staan, geloof me. Behandel daarom je fiets alsof het je vriendin is. Zorg dat je fiets goed verzorgd is en zorg ervoor dat je over een paar jaar even snel bent als de gemiddelde Tour de France-wielrenner. Dan kun je namelijk langer slapen (en geloof me, dat wil je) zonder dat je een briefje moet halen bij de immer chagrijnige baliejuffrouw.

3. Relaties en zo

Ik weet zeker dat je over een paar jaar geïnteresseerd raakt in dat ene meisje bij je in de klas. Met die prachtige blauwe ogen en die mooie blonde haren waar ook nog eens slag in zit. Mijn advies: trap er niet in. Deze meisjes zijn er om later op de bühne van Victoria's Secret te staan, maar ze stellen je keer op keer teleur omdat ze weten dat ze toch ieder joch kunnen ‘krijgen' die er op school rondloopt. Ga liever voor dat ene meisje waarmee je in de pauzes altijd kunt lachen, die je troost wanneer je weer eens een één hebt voor wiskunde en er altijd voor je is wanneer je het nodig hebt. Die zijn heel waardevol. 

4. Straattaal is een no go

Straks zit je in de klas en floept het er in één keer uit: Kaolo chill man! NEE, NEE EN NEE. Dit kan echt niet. Je denkt misschien dat het heel cool is, maar dat is het niet. Leer het jezelf dan ook weer snel af, voordat je complete vocabulaire bestaat uit 'G' en 'Wollah'. Niemand neemt je nog serieus als je zo praat, en je toekomstige werkgever is er vast ook niet blij mee.

5. School is belangrijk, maar niet zo belangrijk

Je gaat heel wat peentjes zweten op de middelbare. Het wordt bikkelen. Maar bedenk wel goed: school is niet het aller- allerbelangrijkste. Persoonlijke ontwikkeling is evenmin belangrijk, net als praktijkervaring. Maar waarschijnlijk is dit het meest overbodige advies dat ik je ooit ga geven, want ik weet zeker dat je het straks hebt over 'Wiskut' in plaats van Wiskunde. 

En dan nog wat

Tot zover de belangrijkste adviezen voordat je straks de wildste jaren van je bestaan ingaat. Oh ja, nog één ding. Geniet er optimaal van, voordat je de twintig aantikt en straks iedere ochtend in de auto naar je saaie kantoorbaan gaat. Nu kan alles nog, geniet daarvan!

Gepubliceerd op 27 december 2015

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.