Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Een week lang maar 10 euro op zak

Een week lang maar 10 euro op zak

Het is weer feestdagentijd én het einde van de maand, dus een heftige periode voor ieders bankrekening. Zelf ben ik nog nooit helemaal blut geweest, maar ik moet wel op m'n centen letten. Daarom ging ik een uitdaging aan: de afgelopen week mocht ik van mezelf maar tien euro uitgeven aan eten. En dat was knap lastig. Hieronder de vijf dingen waar ik tegenaan liep.

Opgave 1: avondje met vrienden

Ik woon inmiddels begeleid op kamers en mijn vrienden zouden die avond komen. Normaal ga ik dan naar de supermarkt en flikker ik alles in mijn mandje wat mij lekker lijkt. Met een budget van €10,- was dat helaas niet mogelijk. Eenmaal in de supermarkt werd ik omringd door heerlijk voedsel dat ik niet kon kopen. ARGH! Waarom ben ik ooit deze uitdaging aangegaan?

Uiteindelijk kocht ik de meest skirre zak chips en popcorn, wat mij €1,25 kostte. Nog €8,75 over dus.

Opgave 2: ontbijt scoren

Tja, met tien euro voor de hele week kun je bijna geen avondeten, ontbijt én lunch kopen. Ik heb dus de hele week boterhammen gekregen van mijn ouders en huisgenoten. Beleg had ik gelukkig al, waar ik wel zuinig mee moest doen om het einde van de week te halen. Een flinterdun laagje pindakaas dus. 

Opgave 3: chillen met vriendin

Ik zou met een vriendin naar de bios gaan, maar ja: een kaartje kost al minstens zeven euro vijftig dus helaas was dat geen optie. We besloten toen maar te gaan lunchen. Terwijl zij bij de Burger King een gigantisch menu at waarvan je spontaan gaat kwijlen, moest ik het doen met een een-euro hamburger, want de reis kostte al twee euro. Na een uur had ik alweer honger, maar ik kon pas thuis weer wat eten. Plus de hamburger was ook in twee happen op. Kosten: €3,00 dus nog €5,75 over.

Opgave 4: overleven zonder chips

Sommige mensen bestellen het liefste elke dag pizza of kapsalon. Mijn verslaving is chips: heerlijke goudgele schijfjes waarvan ik op een avond zo een hele familiezak (of twee!) kan wegeten. Ik gebruik ze nog net niet als broodbeleg. Met dit krappe budget was chips geen optie. Ik moest twee avonden overleven. Zonder chips. 

Terwijl ik mijn huiswerk aan het maken was, zag ik Doritos voor mijn ogen zweven en ik kon de smaak van paprika-chips bijna op mijn tong proeven. Uiteindelijk heb ik het overleefd, maar vraag me niet hoe. Het was afzien.

Opgave 5: een avondmaaltijd fixen

Sinds ik begeleid woon, moet ik ook zelf voor mijn avondmaaltijd zorgen. Doordat ik nog maar €5,75 had, moest ik creatief zijn. Ik keek mijn moeder dus heel lief aan en kreeg een prakkie in een bakkie van haar als diner (bedankt nog lieve mamsie). Verder at ik veel bij vrienden en op school (ik krijg namelijk kookles op school, heel handig!).

Nadat ik nog €3,00 had uitgegeven aan een maaltijd had ik voor mijn laatste maaltijd van de week nog maar €2,75 over. Een huisgenoot gaf als tip: maak rijst met een blikje bonen. Dat werd mijn avondmaaltijd, inclusief AH basis knakworstjes.

Het was prima te eten, al smaakten de knakworstjes een beetje naar plastic (misschien kwam dat door het feit dat ze maar €0,80 waren). Ik onthoud de tip in ieder geval voor als ik ooit nog eens blut raak. 

Conclusie

Aan het eind van de week was ik niet uitgehongerd en had ik nog best lekker gegeten. Ik had zelfs nog €0,25 over. Wel fietste ik gelijk in moordend tempo naar de supermarkt om de eerste de beste zak chips uit het schap te grissen. En nog eentje, gewoon voor m'n voorraadje.

Gepubliceerd op 25 november 2015

REACTIES

S.

S.

>Leven met 10 euro per week voor boodschappen
>krijgt eten van anderen

6 jaar geleden

G.

G.

lol

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.