Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Peuzelpauze: baba ganoush

Peuzelpauze: baba ganoush

Het knutselwerk van deze keer heet baba... baba..ga-noesj. Baba Ganoush doet mij denken aan het russische woordje 'baba', wat oma betekent. Het gerecht komt uit het Midden-Oosten en de letterlijke vertaling is 'de verwende sultan'.

Nieuw: de Scholieren.com kookreeks! Twee keer per maand tippen Wayne en Vanessa de lekkerste, kekste, en handigste receptjes, mét stappenplan. Voor in je broodtrommel, tijdens het leren, of gewoon voor de tv. 

Toch vind ik mijn vertaling leuker. Want elke keer dat mijn Russische oma lunch bereidde, maakte zij deze auberginedip voor mij en mijn broertje. En zoals dat gaat met familierecepten: ze gaan van de ene generatie over op de volgende generatie. En daarom sta ik vandaag in onze keuken stuntelend gaatjes te prikken in een aubergine.

Baba Ganoush:

         Afwas | Normaal
         Wachttijd | 45 min. wachten op de oven en een half uurtje zelf aan de slag.
         Moeilijkheidsgraad | ** dat schillen is wel irritant
         Boodschappenkosten  |  0,80 euro voor een kleine aubergine, de rest van de ingrediënten heeft je moeder vast standaard in huis.

Ingrediënten voor 1 schaaltje
- 1 aubergine
- 1 teen knoflook
- Peper en zout
- Olijfolie
- Mayonaise

Optioneel:

- Tahin
- Komijn
- Sap van een 1/2 citroen

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Was de aubergine en prik er gaatjes in met een vork. Hopelijk gaat dit minder stuntelig dan bij mij. Bestrijk de aubergine met olijfolie en rooster vervolgens hem in ongeveer drie kwartier gaar in de oven (af en toe draaien).

Als je de aubergine uit de oven hebt gehaald en hij is een beetje afgekoeld, ga je de schil eraf halen. Snij de groente hiervoor eventueel doormidden. Schraap het vruchtvlees uit de aubergine en hak dit fijn met een mes (of pureer het kort) en doe het in een schaaltje.

(Voeg hier eventueel dingen als tahin, komijn en/of het sap van een halve citroen toe)

Hak de knoflook fijn (of pureer het kort) en meng dit door de auberginedip. Ik vind een klodder mayo erbij persoonlijk nog lekkerder, maar dat is voor degenen die Sonja Bakkeren misschien een minder goed idee. Breng de baba ganoush op smaak met peper en zout en serveer het met brood.

Hipsteralert

Hoewel de (Turkse) supermarkt dit ook verkoopt is het natuurlijk veel lekkerder (en leuker) om het zelf te maken. 

Ps: als je met je baba ganoush op je brood staat te showen in de kantine, pronk er dan niet mee. Scholieren.com is niet verantwoordelijk voor enig letsel veroorzaakt door hipsterhaters. Desondanks is deze dip het meer dan waard om jezelf even mee te verwennen.  Als een sultan de pauze door.

Gepubliceerd op 11 november 2015

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.