Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Reli-reeks: Nina (17) is moslim

Reli-reeks: Nina (17) is moslim

Nina gaat graag naar concerten, kijkt anime en zit in 6VWO. Daarnaast eet  ze geen varkensvlees, gaat ze weleens naar de moskee en mag ze niet alleen in één kamer zijn met een jongen. Ze is namelijk moslima, al noemt ze zichzelf niet strenggelovig. Wat betekenen de leefregels van de islam precies voor haar? En welke invloed hebben ze op haar leven?

Nieuw: de Scholieren.com reli-reeks. In deze reeks spreken we verschillende jongeren over hun geloof en de cultuur die daarbij hoort. Ditmaal de islamitische Nina. 

Ik spreek met Nina af om een wandeling te maken door het centrum van de stad. ‘s Avonds lopen we langs het water en vraag ik haar alles over wat het betekent om moslim te zijn.

Betekenis

Het belangrijkste waar de islam over gaat is volgens Nina medeleven. "Of je in het paradijs komt of niet, hangt af van de goede en slechte daden die je in je leven verricht." Voor een schone lei kun je op een bepaalde dag vasten, en word je enkel op de dag des oordeels gestraft. Atheïsten hoeven zich overigens niet druk te maken: Nina heeft geleerd dat zij altijd in het paradijs komen. "Zij zijn zich er namelijk niet van bewust."

De jonge moslima is opgegroeid met een islamitische verhalenbundel onder haar kussen. “Ik zat op een islamitische basisschool en mijn moeder gaf me Arabische les. Ik weet dus eigenlijk niet beter.” Dat neemt niet weg dat ze wel eens twijfelt aan het bestaan van God. “Op school heb ik filosofie en daar wordt ons ook geleerd kritisch te kijken naar onze overtuigingen. Waar is God bijvoorbeeld, als ik het moeilijk heb? Dat is wel iets wat me bezighoudt.”

Niet strenggelovig 

Nina ziet zichzelf totaal niet als strenggelovig. “Ik bid bijvoorbeeld maar drie keer per dag en ga alleen met de feestdagen naar de moskee. Dat komt vooral door een gebrek aan tijd." Volgens haar maakt dat haar geen minder goede moslima. “Ik denk dat het al goed genoeg is als je je een beetje aan de regels houdt."

Eigenlijk hoort Nina ook een hoofddoek te dragen als er jongens in de buurt zijn, maar dat is niet altijd makkelijk. "Soms ben ik bang dat mensen denken dat ik anderen niet zo snel aardig vind, dus doe ik hem af als ik met vrienden ben. Ook maak ik daarom niet zo graag foto’s. Sommige mensen zien liever dat ik hem wel op heb, anderen niet. Dat is gewoon te ingewikkeld.” Dat ze haar hoofddoek afdoet vindt haar moeder niet al te leuk, maar ze heeft er wel begrip voor.

Buitenstaanders
Zoals over iedere levensstijl bestaan er ook over de islam een aantal vooroordelen. “Zo zou ik een slechtere opleiding hebben en irritant zijn. Prima, hoor, maar ik doe VWO en ben de stilste in de klas.” Verder denken mensen al gauw aan terrorisme als ze het woord ‘moslim’ horen. “Ja, er zijn wat extremisten bij, maar dan kijken mensen gewoon naar de verkeerde voorbeelden. Dat is namelijk helemaal niet waar de leer over gaat,” zegt Nina.

Lang niet al haar vrienden zijn moslim en van haar hoeft haar vriend ook niet per se hetzelfde geloof aan te hangen. “Het zou wel ingewikkeld zijn om met een christen te trouwen. Waar moeten we bijvoorbeeld de bruiloft vieren? En hoe voeden we onze kinderen op?”

De belangrijkste boodschap die Nina wil meegeven is dat de religie je leven niet negatief kan beïnvloeden. “Er zijn eigenlijk geen nadelen aan het geloof,” vertelt ze, terwijl we teruglopen. “Het heeft me veel meer opgeleverd dan het me kost." 

Gepubliceerd op 2 december 2015
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.