Waarom lijken zoveel studies op elkaar?

Waarom lijken zoveel studies op elkaar?

Klik, daar gaat-ie dan. Ik maak een avondje vrij om even research te doen naar mijn studiekeuze. Oftewel een paar uur lang te twijfelen over Zeer Belangrijke Zaken: hoeveel geld ga ik hiermee later mee verdienen? Zou een kokerrok mij eigenlijk wel staan als ik zakenvrouw word? En meer van dat soort zaken.

Bij het zien van die hele waslijst aan toekomsten voel ik mijn hoofd tollen. Ik vraag me steeds af: wat is het verschil? Zo zie ik bijvoorbeeld dat veel studies onder de categorie 'Aarde en Milieu' dezelfde banen opleveren. Is 'Béta-gammawetenschappen' nou zo anders dan 'Future Planet Studies'? Wat is het verschil tussen die enge engelsnamige economische studie en gewoon economie? Waarom zou ik voor 'Natuurwetenschap en innovatiemanagement' kiezen in plaats van 'Technische bedrijfskunde'? Al die enge namen, brrr.  

Keuzevrijheid

Al die miniverschillen tussen studies beperken juist je keuzevrijheid, vind ik. Teveel keuze levert namelijk stress en een hele berg werk op (denk aan de tijd die je besteedt aan open dagen, research en meeloopdagen, terwijl je ook had kunnen Netflixen).

Dus waarom zijn er eigenlijk zo'n kleine verschillen tussen studies? Met deze vraag ging ik naar Hester Blok, mijn studiekeuzeadviseur op mijn school.

"Ik denk dat het komt doordat hogescholen en universiteiten begin jaren '90 heel veel vrijheid kregen om hun eigen opleidingen aan te bieden", vertelt Hester. "Het aanvragen van een nieuwe studie was in die tijd vrij simpel. Daardoor zijn er in een paar jaar tijd, zeker op het HBO, echt honderden opleidingen bijgekomen."

Masters

Ziedaar het stukje geschiedenis dat zoveel invloed heeft op ons heden. Maar dit was nog niet alles. De hogescholen wilden zichzelf onderscheiden, omdat ze betaald kregen voor het aantal studenten dat ze binnenhaalden. Hierdoor ontstonden de kleine verschillen in studierichtingen. Hester vertelt: "In het begin viel het eigenlijk nog mee, totdat in 2002 het bachelor-master systeem werd ingevoerd. Door de master kwamen er weer honderden opleidingen bij." 

"Gelukkig heeft de overheid een paar jaar geleden gezegd dat opleidingen wel nuttig moeten blijven. Dus opleidingen waar bedrijven om vragen en waar behoefte naar is".

Compact

Hoeveel bepaalt de overheid eigenlijk nog meer, op studiegebied? Hester: "De overheid zorgt ervoor dat alleen de zinvolle opleidingen overblijven, door opleidingen te schrappen of juist heel veel smalle studies te combineren. Nu zie je dus een daling ontstaan in het aantal opleidingen. Zo had Inholland heel veel verschillende economische opleidingen, en die zijn nu gebundeld in een paar opleidingen. Alles wordt dus wat compacter en breder dan voorheen."

Toch zijn er natuurlijk nog steeds hele smalle opleidingen. Het goede nieuws: onderwijsinstellingen kijken nu ook zelf naar mogelijkheiden om richtingen samen te voegen. Er wordt aan al die net-iets-andere opleidingen gewerkt, dus. Minder goed nieuws: ze zijn nog niet helemaal klaar. En dat betekent nog steeds keuzestress...

Hm. Ik klik dus nog even vrolijk verder.

Gepubliceerd op 5 november 2015
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

F.

F.

beetje rasistisch maar wel waar

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.