Reli-reeks: Evy (16) gaat naar de Hillsong Church

Reli-reeks: Evy (16) gaat naar de Hillsong Church

In nachtclub Escape in Amsterdam klinkt luide muziek. Mensen dansen, zingen en hebben het ontzettend naar hun zin. Er zijn lichten en geluid doet niet onder voor een gemiddeld optreden in Paradiso. 

Als je dit lees denk je waarschijnlijk niet meteen aan een kerkdienst. Toch is dit hoe Evy (16) en andere aanhangers van de Hillsong Church Amsterdam hun zondag doorbrengen.

Nieuw: de Scholieren.com reli-reeks. In deze reeks spreken we verschillende jongeren over hun geloof en de cultuur die daarbij hoort. Ditmaal de christelijke Evy, die naar de Hillsong Church gaat.

Mocht je de Hillsong Church niet kennen: Hillsong begon dertig jaar geleden in Australië en heeft zich inmiddels over de hele wereld verspreid. Zo ook in Nederland: elke zondag zijn er in Amsterdam vier diensten, waarvan één in het Tropentheater en drie in nachtclub Escape. Doordeweeks zijn er hangouts en team-avonden en er bestaan veel cd's van speciale Hillsong-bands.

Opvoeding

De zestienjarige Evy is fanatiek aanhanger van de Hillsong Church. Dat komt niet zomaar ergens vandaan: ze is haar hele leven al gelovig. “Mijn ouders waren zestien en achttien toen ze elkaar leerden kennen, en allebei ongelovig", vertelt ze. Toen ze samenwoonden, werd de moeder van Evy ongeneeslijk ziek. Een zendelinge uit Canada bad voor genezing en tot verbazing van alle dokters heeft dat haar gered. “Sindsdien zijn mijn ouders christen. En zo ben ik ook opgegroeid.”

"Toen ik dertien was, nam ik er een jaartje tussenuit om na te denken over wat ik nu eigenlijk zelf geloofde. Ik ging nog wel naar de kerk en bezocht op een gegeven moment een vrouwenconferentie van Hillsong in Londen, met mijn moeder en mijn zus. Daar kwam een grote switch: ik kwam erachter dat ik alleen nog maar voor God wil leven en sindsdien is mijn leven helemaal veranderd.”

Vrijheid

Op de vraag of Evy zichzelf ziet als strenggelovig, heeft ze meteen een krachtig antwoord. “Helemaal niet. Ik vind dat een hele nare term. In de bijbel staat letterlijk: ‘It is for freedom that Christ has set us free’.” De Hillsong-kerk is volgens haar erg gericht op vrijheid, terwijl meer traditionele kerken vaak vastzitten in restricties. “Ik geloof niet dat je moet bidden voor het eten of geen seks mag hebben voor het huwelijk moet zien als regel. Deze dingen doe ik omdat ik het zelf absoluut niet anders wil.”

Ze gebruikt wel een andere term om zichzelf te beschrijven: radicaal gelovig. Vol passie stort zich zij in het geloof en ze geeft zich er volledig aan over. “Ik moet er vaak hard voor werken om mijn schoolwerk af te krijgen en om zoveel in de kerk te kunnen zijn, maar ik zou niets liever doen, want dit is waar mijn hart ligt.”

Gewone tiener

In het dagelijks leven is Evy dus veel bezig met het geloof: ze gaat niet alleen naar de kerk, maar ze bidt ook voor het eten en leest elke avond de Bijbel. Ook luistert ze graag muziek van de Hillsong-bands.

Ondanks het feit dat ze veel met het geloof bezig is, zit ze op een openbare school. “Ik vind het helemaal geen voorwaarde voor vriendschap om hetzelfde in geloof te staan", stelt ze. "Wel sta ik altijd open om erover te praten, maar ik zou niet proberen mijn geloof op te dringen. Ik zou ook niet willen dat anderen dat bij mij doen.”

Op relatie-gebied zou ze overigens wel graag willen dat zij en haar toekomstige vriend hetzelfde over het geloof denken. “Ik denk wel dat dat veel uitmaakt. Hij hoeft echt geen perfect leven geleid te hebben: het kan natuurlijk dat hij pas later tot het geloof is gekomen en dat vind ik prima.”

Onderzoek

De boodschap die Evy wil meegeven: “Ga op onderzoek uit, sta open voor andere dingen en doe niet hetzelfde als wat je ouders of vrienden doen. Wat ik eigenlijk iedereen wil toewensen, is dezelfde ervaring als ik. Het heeft mijn leven volledig veranderd. Het geloof is voor mij iets waar je je aan vast kunt houden als alles om je heen verandert.”

Gepubliceerd op 18 november 2015
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.