Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Roze nagellak en goed advies in de Meidenbus

Roze nagellak en goed advies in de Meidenbus

In Amsterdam rijdt sinds tweeënhalf jaar de Meidenbus door verschillende Amsterdamse buurten. In die bus zitten maatschappelijk werkers, waarmee jonge meiden kunnen praten over hun problemen. Afgelopen dinsdag mocht ik meerijden, tijdens de Voor De Jeugd Dag. Bij me in de bus zat een hele bijzondere passagier: staatssecretaris Van Rijn.

De meiden van de Meidenbus die vandaag meerijden moesten al om zes uur hun bed uit. Met slaperige hoofden staan ze te wachten bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, waar de speciale bustour begint. Helaas vertrekken we niet met de Meidenbus zelf, want die is te klein voor alle gasten: een hoop meiden, 'meidenwerkers' (maatschappelijk werkers) en andere medereizigers.

Roze en nagellakjes 

Nadat de staatssecretaris gearriveerd is, stapt iedereen de bus in. Een aantal meiden gaat samen met de staatssecretaris achterin de bus aan een soort tafel zitten. Ondertussen vertrekt de bus hobbelend over de smalle weggetjes van de binnenstad. 

De rit start met een uitleg over de Meidenbus van Meidenwerker Vanessa (hier rechts op de foto) : "De Meidenbus rijdt drie dagdelen per week door Amsterdam en stopt in buurten in Amsterdam-Zuid, Zuid-Oost, Noord en West. Daar kunnen meiden instappen"

De bus is alleen voor jonge vrouwen en niet voor mannen, hoe zit dat? Vanessa legt uit dat meiden een ander soort hulp nodig hebben: "Meiden komen vaak later om hulp vragen dan jongens. De Meidenbus is preventief bedoeld: je kunt als vrouw makkelijk naar binnen komen en je verhaal doen.  Dat werkt goed voor meiden." Ze vertelt dat de bus ook echt een meidenbus is: "Er is veel roze en er staat altijd nagellak binnen."

'Ze helpen en steunen me'

In de bus rijden verschillende meiden met verschillende problemen rond: van tienerzwangerschappen tot vervelende thuissituaties. Een van die meisjes is Zoë. Terwijl we knagen op koekjes die in de bus liggen, vertelt ze me haar verhaal.

Zoë: "Ik ben twee jaar niet naar school geweest. Hierdoor kreeg ik problemen met leerplicht en uiteindelijk een taakstraf. Met een van de meidenwerkers, Evelien, heb ik een erg goede band. Zij steunde mij tijdens de rechtszaak en ik kan haar altijd bellen: zelfs als ik niet weet wat ik aan moet trekken. Ze komt ook thuis om met mij en mijn ouders te praten."

Zelf is ze nu ook begonnen aan een opleiding tot maatschappelijk werkster, vertelt ze. "Het gaat heel goed. En als het minder gaat, weet ik dat Evelien er voor me is."

Edwina (17) die naast Zoë zit, is ook erg blij met Evelien: "Familieleden zeggen altijd: 'Ik ben er voor je' maar als het erop aan komt zijn ze dat nooit. Evelien wel. Al vanaf het begin wist ik: zij is er wel voor mij."

Een goed advies

De bus remt ineens af: we zijn bij de eindbestemming aangekomen. Ik stap samen met staatssecretaris van Rijn uit. Hij benadrukt nog maar eens hoe belangrijk de Meidenbus is: "Voor meiden die drempels ervaren bij het zoeken naar hulp is zoiets belangrijk. De hulp is heel laagdrempelig, want de bus komt op plekken waar hulp vaak niet komt."

Zelf geeft hij nog als advies aan deze meiden: "Praat over je problemen, blijf er niet mee zitten. Een luisterend oor is het eerste deel van de oplossing."

Gepubliceerd op 9 oktober 2015

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.