Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Keihard leren in het nieuwe Ajax-studiegebouw

Keihard leren in het nieuwe Ajax-studiegebouw

Door Oscar

Eind september werd op Sportcomplex ‘De Toekomst’ een nieuw studiegebouw geopend, speciaal voor de jonge Ajax-spelers. Zij kunnen er aan school werken en hierbij begeleid worden. Ik was, samen met de crème de la crème van het Nederlandse voetbal, aanwezig bij de opening.

Na het officiële gedeelte spreek ik Lars Kramer, die voetbalt in de categorie B-junior. Hij speelt al sinds zijn zevende bij Ajax en is erg tevreden met het nieuwe gebouw. "Ik zit eigenlijk elke dag met dezelfde jongens in de klas. We krijgen hier les in alle vakken, en 's avonds is er ruimte om begeleiding te krijgen voor de vakken waar je moeite mee hebt. Het niveauverschil tussen sommige spelers is vrij groot. Zo heb ik mijn VMBO-kaderniveau, maar er zijn ook jongens die op havo-niveau zitten.”

Vrije tijd

De spelers hebben bizar weinig vrije tijd, maar Lars is daar vrij nuchter onder: "Voor iemand die van een andere club komt zal Ajax ongetwijfeld een enorme verandering zijn. Maar ik ken geen ander leven dan dit leven."

Hij vindt het heel belangrijk dat hij een middelbare schooldiploma heeft. “Stel dat ik een blessure krijg, even afkloppen, dan zal ik toch door moeten met school. Nu begin ik tenminste niet op nul." Juist de dreiging van dit scenario heeft Ajax, en vele andere voetbalclubs, doen investeren in schoolbegeleiding. Niet alle talentjes redden het natuurlijk tot de top.

Ik spreek ook nog even met de twee geinende jongens Justin Kluivert (de zoon van) en James Fofana, allebei jeugdspelers in Amsterdam. James begint het gesprek door Scholieren.com te bedanken voor alle boekverslagen (geen dank, James). Ik ben wel benieuwd of de jongens weleens wat uithalen in de Ajax-klas en wat hiervan de gevolgen zijn. Justin en James lachen. "Alleen als we het echt heel bont maken krijgen we straftrainingen of zo, maar voor onze juf zijn we meestal wel lief hoor.”

Hardheid kweken

Cabaretier Viggo Waas, die zelf lang in de Ajax-jeugdopleiding actief was, is ook bij de opening aanwezig. Hij zegt dat het contrast met zijn tijd niet groter had kunnen zijn. "Wij studeerden in een oud kantinegebouw en trainden bij De Meer waar het naar urine rook. Het is hier nu zo professioneel, dat hou je niet voor mogelijk. Maar wat mij betreft mag de begeleiding minder, ze worden van wieg tot graf bijgestaan. En misschien ben ik ouderwets, maar een beetje hardheid kweken lijkt me ook nodig om te slagen als voetballer."

Net als Viggo ben ik onder de indruk van de professionaliteit van Ajax, maar of ik de jongens benijd? Ik weet het niet. Wij zien ze negentig minuten in de week, maar de rest van de week wordt er minstens zo hard gewerkt. Voor mij staat het als een paal boven water dat 'voetballer' een heus vak is geworden. Dat Ajax een heuse opleiding tot profvoetballer is gestart, zegt genoeg.

Gepubliceerd op 10 oktober 2015

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.