Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Kaya (20) gaat naar de Bosnische filmacademie

Kaya (20) gaat naar de Bosnische filmacademie

Door Wayne

Stoppen met school een domme keuze? In Kaya's geval niet: hij stopte in 2013 met school om te doen wat hij maar al te graag doet: films maken. En met succes: hij is toegelaten op een vooraanstaande filmacademie in Sarajevo (mocht je topografie je in de steek laten, dat ligt in Bosnië en Herzegovina) om daar zijn regisseerkunsten te verbeteren. In september begint de opleiding en verhuist hij erheen.

Over zijn keuze om te stoppen met school, vertelt Kaya: "Ik had zo lang moeite om m'n eigen draai te vinden op school. En dat terwijl er dingen zijn waar ik veel beter in ben." Komt nog bij dat veel klasgenoten alleen maar bezig waren met bier drinken en uitgaan, wat hem minder interesseerde. Liever spijbelde hij om te doen wat hij het liefst deed: films bekijken. 

Tussenjaartje

Nadat hij de keuze had gemaakt om te stoppen ging Kaya helemaal op in de filmwereld, waar hij al veel langer in terecht wilde komen. Binnen een jaar ontmoette hij prominente mensen uit de filmwereld en keek hij zo'n zeshonderd films. 

Je zult wel denken: zeshonderd films in een jaar? Toch is Kaya echt geen einzelgänger die achter zijn televisiescherm zit weg te stoffen. "Dat past ook niet bij mij. Ik ben een sociale jongen", vertelt hij. Zijn vrienden zag hij ook nog gewoon, maar dan wel buiten het filmhuis. Die films vinden ze waarschijnlijk toch niet zo boeiend."

Geen Nederlandse filmacademie

Uiteindelijk bracht een experimentele film (hier een klein stukje) van Chantal Akerman hem de inspiratie om zelf aan de slag te gaan. Een goede opleiding was een logische vervolgstap. Zijn eerste, serieuze filmproductie stuurde Kaya dan ook op naar de prestigieuze Sarajevo Film Academy, waar hij met zijn 2,5 minuut-durende filmpje toegelaten werd.

Waarom je dan helemaal naar Sarajevo moet voor goed onderwijs? Omdat onder meer grootheden als Tilda Swinton en Juliette Binoche aan de filmacademie gelinkt zijn. En er is nog een reden: "Mijn visie voor film botst met wat er geleerd wordt op bijvoorbeeld de Nederlandse Filmacademie", legt Kaya uit. "Je moet je visie namelijk omschakelen naar de visie van docenten die daar lesgeven, en dat vind ik zonde van de mijne." 

Schoolgeld

Nu bereidt hij zich dus voor op de reis naar Sarajevo. Hij moet wel een slordige €8.500 per jaar ophoesten, dus dat is nog even een opgave. Via crowdfunding hoopt-'ie daar een flinke som voor bij elkaar te schrapen (helpen kan dus ook, hier) en dan pakt hij het vliegtuig, om zijn talent in Bosnië en Herzegovina te gaan ontplooien.

Gepubliceerd op 29 augustus 2015
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.