Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Iara (15) spijkert haar Engels bij in een gastgezin

Iara (15) spijkert haar Engels bij in een gastgezin

Sommige schoolgenoten spreken Engels alsof het hun moedertaal is, maar dat is niet voor iedereen het geval. Iara kan daarover meepraten. Om iets haar gebrekkige Engelse uitspraak bij te spijkeren besloot ze een paar weken bij een Brits gezin in te trekken. Gevolg: haar Engels gaat met sprongen vooruit. "Ik leer veel netter praten: echt Engels-Engels." Ik sprak Iara via Facetime, terwijl ze in Engeland zit. 

Het idee voor deze 'vakantie' kwam via Iara's moeder, zo vertelt ze: “Ik kreeg op school de kans om naar Italië te gaan en Italiaans te leren. Helaas waren er maar enkele plekken en werd ik niet gekozen. Mijn moeder stelde toen voor om  in Engeland mijn Engels te verbeteren. Op school kon ik wel goed woordjes leren, maar mijn uitspraak was minder. Dus het leek mij een goed idee."

Three en Tree

Een vriendin van Iara's moeder bleek au pair te zijn geweest en zij had nog contact met haar oppaskinderen in Engeland (Winscombe om precies te zijn), die inmiddels volwassen waren. Iara kon terecht bij een van hun gezinnen. “Samen met de vriendin van mijn moeder vloog ik naar Engeland en daar ging ik naar het gezin waar ik nu zit."

De elfjarige dochter van het gezin leerde Lara al snel dingen: “Zij legt mij veel uit: als ik naar iets wijs, zegt zij hoe het heet. Ik wist bijvoorbeeld eerst niet het verschil tussen three en tree, dat heeft ze me nu geleerd. We oefenen ook in uitspraak: zij spreekt iets uit en ik zeg het na. Ik heb de vertaalapp op mijn telefoon maar een paar keer gebruikt; iets uitbeelden is vaak al voldoende."

Iara ziet nu ook een duidelijk verschil tussen Engels leren op school en leren in het land zelf: “Op school was het meer woordjes stampen, hier moet je de woorden echt gebruiken om een conversatie op gang te houden. Doordat ik woorden vaak herhaal, onthoud ik het ook beter. Ik leer ook netter praten: ik sprak Engels met een Amerikaans accent, nu is dat veel minder.”

Voorbereiden op volgend jaar

Al deze lessen zijn meteen een goede voorbereiding voor het Cambridge-examen dat ze volgend jaar moet doen: “Ik ben geswitcht naar een klas met extra Engelse lessen en volgend jaar moet ik dan examen doen. Mijn Engels is zacht uitgedrukt niet 'perfect' dus ik hoop me hiermee voor te bereiden op komend schooljaar.”

Naast het leren van de Engelse taal viert ze gelukkig ook nog een beetje vakantie: “Ik en de kinderen spelen spelletjes, we gaan veel zwemmen en ik help mee in het bedrijf van de ouders door koffie te verkopen. Ook bak ik Hollandse pannenkoeken, want die kennen ze hier niet. Het is een leerzame maar ook een leuke vakantie. Ik ben heel blij dat ik het gedaan heb!”

Gepubliceerd op 3 augustus 2015

REACTIES

M.

M.

Ik heb vorig schooljaar mijn examen havo afgerond. Dit jaar ga ik een heel jaar bij een gast gezin in Michigan (VS) wonen. daar leer ik waarschijnlijk ook veel Engels. Ik zal daar ook naar school gaan (dat zal me een cultuurshock worden!). waarschijnlijk kan ik dan nog beter Engels dan mijn engelsdocente.

8 jaar geleden

L.

L.

Hoe heb jij dat gastgezin gevonden? Ik wil het graag volgend jaar in de zomervakantie gaan doen als ik mijn havo diploma heb

8 jaar geleden

J.

J.

Ik ben ook 15 jaar en wil nadat ik mijn
VMBO diploma heb gehaald ooK graag naar Engeland om beter Engels te leren want ik kan gewoon echt geen Engels.. Maar heb jij het via een website gedaan??

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.