De grote pre-studie to do-lijst

De grote pre-studie to do-lijst

Door Daniëlle

Nu de examens eindelijk voorbij zijn en je diploma binnenkort hopelijk versgedrukt bij de drukker vandaan komt is het tijd om heerlijk eindeloos te gaan chillen. Maar er kan niet alleen gerelaxt worden. Om in september te kunnen beginnen met studeren moet er nog een hoop geregeld worden. Wat precies? Scholieren.com zet het voor je op een rijtje.

Allereerst: geld

Studeren is niet bepaald een goedkope bezigheid: het collegegeld alleen al is een krappe 2000 euro per jaar. Daar komen natuurlijk nog boeken bij en dan moet je jezelf nog in leven zien te houden. Tijd dus om al je spaarvarkens stuk te slaan, op je blote knietjes te gaan voor paps en mams en een rijke suikeroom te zoeken (of natuurlijk een baantje).

De kans dat je dan genoeg geld hebt om rond te komen is, zeker als je het huis uit gaat, niet zo groot. Daar komt het DUO om de hoek kijken. Helaas helaas komen wij er als aspirant-studenten bekaaid vanaf en krijgen we niet langer een basisbeurs. Maar verdienden je ouders twee jaar geleden minder dan €46.000,- per jaar? Dan heb je wel recht op een aanvullende beurs! Daarnaast kunnen alle Nederlandse studenten bijlenen, waardoor je per maand maximaal een slordige duizend euro kunt krijgen.

Vraag je studiefinanciering in ieder geval een maand voor je begint aan (maar het liefst drie maanden van tevoren). Nog beter, doe het nu meteen! 

Kamer zoeken

Misschien wel hét ding waar veel studenten in de dop het meest naar uitkijken: eindelijk op jezelf wonen! Op zoek gaan via kamernet en kamertje.nl is absoluut een prima plaats om te beginnen (kost wel geld), maar vergeet ook niet flink rond je vragen op social media. Er zijn zelfs speciale Facebookpagina's voor, dus hou die vooral in de gaten. Daarnaast kan het slim zijn om je in te schrijven bij woningcorporaties in jouw studiestad (dat kan al zodra je achttien bent). Hierdoor kom je op een wachtlijst te staan, waardoor je uiteindelijk goedkoop aan een woning kunt komen, ook nadat je klaar bent met studeren. 

Regel meubilair

Bij een nieuwe kamer hoort natuurlijk ook een nieuwe inrichting. Plan dus een gezellig tripje naar de IKEA met paps en mams voor een overheerlijk bord köttbullar en een complete kamerinrichting. Belangrijk: zorg voor krankzinnig veel opruimplaatsen. Dozen, planken, besteklaatjes die je zo onder je bed kunt pleuren: ze zijn allemaal onmisbaar. Kwestie van zoveel mogelijk uit je veel te krappe kamer halen.

Geen zin in een dertien-in-een-dozijn IKEA-inrichting? Speur dan wat kringloopwinkels en natuurlijk Marktplaats af. Het kost wat meer tijd en moeite, maar je zit in ieder geval niet met dezelfde Billy-boekenkast als de rest van het studentenhuis.

Introductieweek

Of je nou naar de OWee (Delft), UIT (Utrecht), KEI-week (Groningen) of nog een andere gaat: de introductieweek is een perfecte start van je studietijd. Je leert niet alleen een heleboel nieuwe mensen kennen, maar ook meteen de stad. Bonus: het is ook nog eens hartstikke leuk. 

Fix een fiets

De ov-jaarkaart is natuurlijk heilig, maar een fiets is ook retehandig (zo niet onmisbaar). Uiteindelijk is het gewoon ontzettend fijn om niet voortdurend afhankelijk te zijn van de bus/tram/metro (busje komt zooooo, of niet). Terwijl je studiegenoten opgepropt zitten in hun rijdende koekblik rij jij lekker door de frisse morgenlucht naar de faculteit en kom je, in tegenstelling tot de achterblijvers die er niet meer bij pasten, wél op tijd aan.

Er is één maar: zorg in ieder geval voor een goedkope fiets. Dan doet het iets minder pijn wanneer hij gejat wordt. 

Vergeet niet te betalen

Zo, nu ben je helemaal klaar voor het komende studiejaar! Tenminste, als je niet vergeet je collegegeld te betalen voor 1 september. Als het goed is krijg je daar genoeg spam van Studielink over, maar toch, ga het maar even regelen. Je wil toch niet dat al je goede voorbereidingen straks voor niks zijn geweest door zoiets lulligs.

Gepubliceerd op 22 juni 2015
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.