De examenstunt: verpest het niet

De examenstunt: verpest het niet

Door 7Days

Een gang vol gevulde bekertjes, een kleurenfeest op het schoolplein. De ene examenstunt is geslaagder dan de andere. Op het Stedelijk College in Eindhoven ging het vorige week mis toen leerlingen muren besmeurden en sprinkhanen loslieten. Wanneer is een stunt wél geslaagd? Door Govrien Oldenburger / 7Days

Vier leerlingen van het Stedelijk College in Eindhoven werden vrijdag opgepakt. Ze hadden hun school besmeurd met eieren, meel en ketchup en hadden sprinkhanen losgelaten in het gebouw. Daarna gingen ze verkleed de buurt in. Bezorgde buurtbewoners belden de politie en de jongens werden opgepakt.

Je zou kunnen zeggen dat hun stunt minder geslaagd was. Alhoewel: ‘Hier was geen sprake van een examenstunt, maar een losse actie van een groep leerlingen’, benadrukt opleidings- directeur Ingrid van Zuijdam van het Stedelijk College. ‘Het devies op onze school is dat er overleg is over de stunt en dat er geen schade veroorzaakt wordt. Verder kan er veel en dat gaat ook altijd goed.’

Docentenkamer barricaderen

Ook dit jaar was de échte stunt geslaagd, volgens haar. ‘Er was een voetbalwedstrijd georganiseerd waarin docenten en leerlingen in een soort ballonnen zaten.’ Soms wordt een idee afgewezen. Zo was het oorspronkelijke plan om de docentenkamer te barricaderen met bekertjes water, maar dat mocht niet. ‘We hebben een gladde vloer en dat zou gevaarlijk worden.’ Daarop besloten de leerlingen de kamer te barricaderen met spullen uit de gymzaal, zodat de docenten al klimmend naar binnen moesten.

Wat was er eigenlijk mis met die meel- en ketchupactie? ‘Er werd met meel gegooid in klassen waar mensen met laptops werkten’, vertelt Van Zuijdam. ‘De eieren maakten de vloer spiegelglad en bovendien was het mengsel moeilijk te verwijderen. ‘Dan bevuil je je eigen nest en dat is niet respectvol’, vindt de opleidingsdirecteur.

Campingoutfit

Anna (17) had woensdag haar examenstunt op het Amsterdams Lyceum. Die organiseerde ze met alle zesdeklassers. ‘We hebben delen van de school gebarricadeerd en tentjes opgezet’, vertelt ze. ‘Iedereen kwam in een campingoutfit, alsof het een festival was.’ Ook werden zakjes met kleurstoffen meegenomen.

Op de school zijn jarenlang geen examenstunts gehouden, vertelt ze. ‘Tien jaar geleden hadden ze een koe losgelaten in de gang. Koeien kunnen blijkbaar wel een trap op, maar niet af. Uiteindelijk moest-ie naar beneden getakeld worden.’ Dat werd zo’n dure grap dat de stunt voor een aantal jaar verboden werd.

Waar ligt de grens?

‘Ik vind dat je niemand pijn mag doen of bang mag maken. Ook mag de school niet supersmerig worden en mag er niks vernield worden.’ Ook dieren kun je beter weglaten, vindt ze. ‘Bij een vriendin op school hadden ze een geit gehuurd omdat ze een boerenthema hadden. Dat vind ik zielig, jongeren gaan daar soms toch lullig mee om.’

Wat Anna betreft worden er grenzen bepaald en houdt iedereen zich daaraan. ‘Het is behoorlijk egoïstisch om dat niet te doen. Misschien heb je zelf dan wel een leuke stunt, maar je verpest het voor de jaren na jou.’ Zelf zou ze graag zien dat er een bedrag vrijkomt voor examenstunts. ‘Dan wordt de kans op een geslaagde dag groter.’ Haar ideale examen- stunt? ‘We hebben een fontein voor de school. Het lijkt me heel leuk om daar een schuimfeest in te houden.’

Wel doen:

  1. Iets bedenken dat leuk is voor de héle school
  2. Mensen met respect behandelen
  3. Leraren én leerlingen bij de stunt betrekken
  4. Het mensen vertellen als ze oude kleren aan moeten doen of hun telefoons beter in hun kluisje kunnen laten
  5. Waardering uiten maar tegelijkertijd docenten op de hak nemen

Niet doen:

  1. Dingen kapotmaken
  2. Dieren loslaten
  3. De orde verstoren
  4. Mensen een onveilig gevoel geven

Video's

Op de website van 7Days zijn leuke filmpjes te vinden van examenstunts.

Dit interview komt uit jongerenkrant 7Days, die elke vrijdag in de brievenbussen en boekhandels ligt. De redacties van 7Days en Scholieren.com bundelen de krachten: een selectie van het nieuws uit 7Days en wordt doorgeplaatst op Scholieren.com en onze boekenrubriek verschijnt in de krant. Meer weten over onze samenwerking? Klikkerdeklik.

 

Gepubliceerd op 25 april 2015
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.