Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Wat te doen in een tussenjaar?

Wat te doen in een tussenjaar?

Door Oscar

In 2012 ontving ik mijn mavodiploma, in 2014 mijn havodiploma en dit jaar hoop ik mijn collectie uit te breiden met een vwo-papiertje. Je zou zeggen dat ik genoeg tijd heb gehad om na te denken over de toekomst. Fout. Ik heb na zeven jaar middelbare school nog steeds geen idee wat ik wil en dus heb ik besloten een tussenjaar te nemen.

Hoe ik in deze situatie terechtgekomen ben? We gaan even terug in de tijd, naar het jaar 2012. Destijds bezocht ik scholen in Velp en Arnhem in de zoektocht naar een geschikte mbo-opleiding. Bij geen van de open dagen was het gevoel goed en dus stelde ik mijn keuze uit. Mijn middelbare school bood toen aan om mij uit te besteden aan een Vavo Lyceum, waar ik in twee jaar mijn havo zou halen. De geschiedenis herhaalde zich, maar ditmaal waren de open dagen op hogescholen. Weer zag ik niets waar ik écht enthousiast van werd.

Hoewel ik officieel nog tot 1 mei de tijd heb om een studie te kiezen, heb ik de beslissing voor de derde keer voor mij uit geschoven. Want ook op universiteiten mis ik het juiste gevoel. Ik heb geen idee wat ik wil. Zodoende heb ik volgend jaar een gat, want wat doe je nu eigenlijk in zo’n tussenjaar?

Reizen?

Wanneer ik mensen vertel over mijn tussenjaar krijg ik negen van de tien keer hetzelfde advies: ga reizen. Die mensen hebben het over 'lekker backpacken' en 'nieuwe inzichten' vinden. Maar ik wil helemaal geen nieuwe inzichten, ik ben blij met de inzichten die ik heb. De wereld is mooi door mijn kortzichtige bril. Nee, reizen is niet mijn ding.

Werken?

Werken trekt mij al wat meer dan reizen, maar dan moet het wel werk zijn wat mij wat oplevert. En dan heb ik het niet per se over salaris. Fulltime werken in een supermarkt of magazijn zie ik niet zitten. Dat ik een jaar zonder school zit betekent niet dat mijn hersens een jaar vrijaf krijgen. Misschien dat ik door mijn kieskeurigheid het imago van een zeikerd krijg, maar ik wil gewoon boven alles de juiste keuze maken.

Voordat ik aan mijn tussenjaar begin moet ik eerst maar even slagen. En laat ik je zeggen, dat is nog echt geen uitgemaakte zaak. Wil je niet in mijn voetsporen treden en een tussenjaar het liefst ontlopen? Doe gewoon wat iedereen je aanraadt: vraag rond, kijk op internet en bezoek open dagen. Ik heb vrede met mijn sabbatical, maar met de invulling daarvan nog niet. Dus alle tips van jullie lezers zijn meer dan welkom. En hopelijk vind ik daarna de studie die bij mij past.

Gepubliceerd op 30 april 2015

REACTIES

N.

N.

Knap dat je voor je Vwo diploma bent gegaan! Maar ik begrijp dat dit nu inderdaad een wat vervelend probleem kan zijn. Als ik toch een advies zou kunnen geven; neem dit jaar inderdaad gewoon echt even goed de tijd. Als je uiteindelijk écht niets kunt vinden zou ik wel tenminste iets gaan doen, daar zul je jezelf later wel dankbaar voor zijn. Bijvoorbeeld voor de bachelor kiezen die in de meest algemene zin aansluit op het profiel wat je nu hebt, waarmee je alsnog veel wegen open houd. Dus bijvoorbeeld bij het profiel N&T iets in de richting van (technische) natuurkunde (met een bèta studie kun je nog altijd alle kanten op). Vaak kom je er vanzelf achter wat je daar in interessant, en minder interessant vind. Uiteindelijk is de master het belangrijkst wat betreft de uiteindelijke (werk)richting je op gaat.

Ik ben vast niet de eerste die je hier op wijst, maar misschien is een University College ook passend. Of de studie Bèta-Gamma (wel alleen aan de UvA), ook een brede bachelor waarmee je veel verschillende masters kunt vinden.

http://www.uva.nl/onderwijs/bachelor/bacheloropleidingen/content/beta-gamma/beta-gamma.html

Hoe dan ook, heel veel succes met de Vwo examens, en het vinden van een studie.

8 jaar geleden

A.

A.

Je kunt gaan werken in het buitenland. Dan leer je een andere taal (heel) erg goed, je leert veel nieuwe mensen kennen, etc.
Je moet het maar eens googelen of aan de decaan vragen, er zijn namelijk best gave dingen die je kunt doen. En dan verdien je er nog geld aan ook.

8 jaar geleden

M.

M.

Ik heb hetzelfde ongeveer, ook geen studie die me aanspreekt, (2 studies geprobeerd) dus zit nu thuis, maar ben wel met vanalles bezig en heb wel veel geleerd over mezelf doordat ik de ruimte had om met andere dingen bezig.
Maar voor jou is misschien een tip: ga een cursus doen (Bij nha of loi ofzo), bijvoorbeeld een taal leren of EHBO ofzo, of gewoon iets wat je interessant vind. Zo kom je misschien ook meer te weten wat je wil

8 jaar geleden

L.

L.

Je kan ook een studiekeuze traject volgen, ze zijn er ook waarmee je een heel tussenjaar kunt vullen.

8 jaar geleden

J.

J.

Ik weet niet wat je intresses zijn maar je kan meer met je vwo diploma dan de standaard opleidingen. Je kan ook soort van werk leer opleidingen doen in bijv. een ziekenhuis, defensie of vliegveld. Je verdient hierbij ook gelijk een mooi salaris. Ik weet niet of het wat voor je is maar het zijn opties.
https://www.luchtverkeersleider.nl/opleiding?gclid=CJex_8XYrMUCFWbJtAodklgAFw#
http://www.volgjehart.nl/beroepen
https://werkenbijdefensie.nl/opleidingsniveaus/vwo.html

8 jaar geleden

J.

J.

https://www.luchtverkeersleider.nl/opleiding?gclid=CJex_8XYrMUCFWbJtAodklgAFw#
http://www.volgjehart.nl/beroepen
https://werkenbijdefensie.nl/opleidingsniveaus/vwo.html

8 jaar geleden

N.

N.

Ik las ooit iets over een BREEK-jaar, speciaal voor mensen die niet weten wat ze moeten doen. Is wel erg prijzig, maar als je dan toch gaat werken.. waarom niet meteen iets hebben waar het verdiende geld aan uitgegeven kan worden. Misschien interessant om eens informatie over op te zoeken.

8 jaar geleden

A.

A.

Misschien kun je ook eens kijken op de website: www.intermijn.nl. Wij begeleiden jongeren bij het maken van (studie)keuzes. We bieden een programma in het tussenjaar, maar ook individuele studiekeuzebegeleiding.

8 jaar geleden

A.

A.

weet iemand of je ergens officieel moet aangeven als je een tussenjaar hebt? zo ja waar? alvast bedankt

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.