Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Leestip: Norwegian Wood

Leestip: Norwegian Wood

Door Mette

De verlegen Toru ontdekt het leven in dit magische, Japanse verhaal. Het onderwerp mag dan een beetje zwaar lijken, toch is het boek verrassend luchtig. Alleen al voor de levenslessen moet je Norwegian Wood eens openslaan. 

Boekenvrouwtje Mette leest een hoop. Elke twee weken kiest ze een boek uit, zodat jij je kunt laten adviseren over een boek dat je nog niet kende. En je kunt 'm meteen mee laten tellen voor je leeslijst. Score!

Toru heeft één vriendin op de campus, Naoko. Een beetje verliefd en weemoedig botst hij steeds weer tegen hetzelfde obstakel dat tussen hen in staat: de dood van Toru’s beste vriend en Naoko's geliefde. Die pleegde met zijn zelfmoord een aanslag op hun levens. Naoko is zwaar ongelukkig, en bezwijkt haast onder de last van het leven, terwijl Toru steeds meer aansluiting vindt bij de andere studenten op de campus.

Levenslessen en wijsheden

Wie het werk van schrijver Haruki Murakami kent, weet dat zijn boeken vaak een beetje surrealistisch en onwerkelijk zijn. Dat is bij dit boek niet het geval. De personages en hun omgeving lijken juist heel echt. Dat maakt Norwegian Wood tot een makkelijk leesbaar boek, vol  levenslessen en wijsheden.

Door het Nederlands heen proef je de oorspronkelijke Japanse tekst nog goed. Dat heeft vooral te maken met de lengte van de zinnen, of het ritme van de tekst.

Maanpassen

Hoewel het onderwerp best een beetje zwaar is, vlieg je met grote maanpassen door het verhaal heen. Wat mij vooral opviel tijdens het lezen, waren de dialogen. Die waren heel treffend en er zat veel in verborgen - ze ademden wijsheid en muziek (de titel van het boek is niet voor niets ook de titel van een liedje van The Beatles). Klinkt misschien een beetje gek, maar het werkt wel.

Dit boek is zeker een must read. En geen smoesjes, want: je hebt ‘m zo doorgebladerd.

Norwegian Wood, Haruki Murakami
Uitgeverij Atlas-Contact
Moeilijkheid: ****
Algemene beoordeling: ***

Gepubliceerd op 16 april 2015
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.