Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De uitvindingen van Daan Roosegaarde

De uitvindingen van Daan Roosegaarde

Voorstellen en doen, in plaats van vinden dat iets anders moet. Dat is wat waar Daan Roosegaarde voor staat. Daan Roosegaarde is kunstenaar, ontwerper, ondernemer, en nog veel meer. Hij werkt samen met een team wetenschappers, software-ontwerpers en architecten in Studio Roosegaarde.

Roosegaarde heeft, naar eigen zeggen, de naïeve droom om de wereld beter, mooier, slimmer en leuker, maar bovenal de band met het milieu duurzamer en interactief te maken. Hij is goed op weg, en heeft al een aantal vette uitvindingen op zijn naam staan.

Smogzuiger

Een hele vette, maar ingewikkelde uitvinding is de smogzuiger. Deze elektronische zuiger zuivert de lucht door smogdeeltjes te verwijderen. Zo kan je steden die erg last hebben van luchtvervuiling, zoals Peking in China, smogvrij maken.

Om enigszins te begrijpen hoe het werkt, kan je het proces vergelijken met een statische ballon die jouw haar aantrekt. Als je dit principe toepast op smog, kan je deze zo’n magnetische lading geven,  dat het naar de grond wordt getrokken en zo makkelijk op te ruimen is. De smogdeeltjes worden vervolgens samengedrukt en in een ring gevormd. Elke ring ondersteunt de reiniging van 1000m3 vervuilde lucht en zou kunnen verkocht kunnen worden als bijvoorbeeld een souvenir.

Regenboog

Een andere hele spectaculaire vinding is de regenboog die iedere avond op het Centraal Station van Amsterdam verschijnt. Deze regenboog is ongeveer een kwartier lang te zien, en verschijnt een uur nadat de zon onder is gegaan. De regenboog is mogelijk door new liquid crystal technology, een technologie die ook gebruikt wordt bij onderzoek naar sterren.

Sterrennacht

Ter nagedachtenis aan Vincent van Gogh heeft Roosegaarde een fietspad ontworpen met vormen van Van Gogh’s schilderij de Sterrennacht. De zeshonderd meter lange strook is opnieuw geasfalteerd en bestrooid met duizenden glow-in-the-dark steentjes. Deze laden overdag op, en geven ‘s avonds licht.

Smart Highway

Als laatst wil ik vertellen over de Smart Highway. Dit is een duurzame en interactieve snelweg met als doel wegen te verbeteren. De Smart Highway bestaat uit een aantal verschillende ideeën die toegepast kunnen worden. Als eerste is er de glow-in-the-dark belijning. Dit zijn lijnen die overdag opladen, en met de opgewekte energie ’s nachts de lijnen laten oplichten. Dit zorgt ervoor dat lantarenpalen niet meer nodig zijn. Dit is idee is op dit moment al toegepast bij de N329 bij Oss (Noord-Brabant) in samenwerking met Heijmans Infrastructuur. De andere ideeën bestaan nog niet, maar zijn zeker de moeite waard om even te benoemen.

De tweede is ‘Interactief Licht’, dat alleen oplicht als de sensor aangeeft als er een auto in de buurt is, waardoor er ook flink bespaard kan worden op kosten van straatverlichting. Deze twee ideeën vormen beide een oplossing voor hetzelfde probleem, namelijk de kosten van dure straatverlichting.

Al rijdend opladen

Dan is er nog de ‘Electric Priority Lane’. Dit is een goed idee waarmee elektrische auto’s al rijdend opgeladen kunnen worden, enkel door over deze rijstrook te rijden. De elektriciteit wordt opgewekt via inductie, opwekking van elektrische spanning door magnetisme.

De laatste van de vier is ‘Dynamische Verf’. Met deze verf kunnen tekens op de weg worden geschilderd, die oplichten als ze van toepassing zijn, bijvoorbeeld als het glad is. Dan laat de weg sneeuwvlokjes zien. Dit idee zou borden kunnen vervangen, en kan verkeerswijzigingen en bijvoorbeeld weersvoorspellingen direct weergeven.

Leuke uitvindingen

Als je nou nog steeds erg geïnteresseerd bent in uitvindingen van Daan Roosegaarde, dan raad ik je zeker aan om deze video te bekijken. De video duurt relatief lang, maar je zult het jammer vinden zodra deze afgelopen is, zowel dankzij de leuke uitvindingen die hij presenteert, als door de humor die hij hiermee combineert.

Pascal Nieuwenhuis
Pascal (16) zit in vier havo en komt uit Odenholtpade, een dorp in Friesland. Hij heeft zich voorgenomen om alle fobieën uit z’n hoofd te leren (probeer het maar eens) en praat daarnaast graag over alles wat hij nu weer gelezen heeft op internet. Maar belangrijker nog: hij schrijft er ook graag over.

Gepubliceerd op 29 maart 2015
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.