Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Welkom in de jungle

Welkom in de jungle

Het is de belangrijkste keuze voor iedereen die in het examenjaar zit: vind de studie die bij jou past. Dit levert behoorlijk wat studiekeuzestress op. Youtech-blogger Sanne geeft tips hoe je het best een keuze kan maken.

"STILTE, TOETSEN!" schreeuwt een gelamineerd A4’tje mij tegemoet als ik de trap oploop om mijn eerste lesuur te beginnen. Dat is waar ook, klas zes heeft hun laatste toetsweek voor het eindexamen. Dat moment, dat je de laatste toetsen op school maakt, lijkt nog heel ver weg. Maar dan komt het harde besef:  de decaan loopt de mentorles binnen en verzoekt je een opstel te schrijven over de toekomst.  Vanaf dit moment weet je dat jij er ook bijna aan toe bent om de veilige crèche te verlaten en je te gaan mengen in de maatschappij. Dit zorgt voor een explosie van de cortisolaanmaak in de bijnieren: Studiekeuzestress.

Jungle

Zodra je het boek openslaat waarin alle studies zowel op vakgebied, als op alfabetische volgorde zijn gerangschikt, zakt de moed je in de schoenen. Een ware jungle, waardoor de keuze met elke bladzijde moeilijker wordt. Kies je voor een studie waarvan je weet dat je er zeker een goede baan mee krijgt, of kies je voor iets wat echt heel erg leuk klinkt zonder enig toekomstperspectief?

Heb je eindelijk iets leuks gevonden, dan is er nog zoiets als een numerus fixus, een mooie term (letterlijk vertaald uit het latijn: vast aantal) voor een studie waarbij je alleen binnen komt als je minimaal de Olympische Spelen hebt gewonnen, of een bedrag met een aantal nullen hebt ingezameld voor een minderheidsgroep met een door jouzelf opgerichte stichting. Maar hoe vind je nou de perfecte studie én zorg je dat je toegelaten wordt?

Wie ben jij?

Allereerst is het belangrijk op een rijtje te zetten wat je leuk vindt. Dit kan alles zijn: hobby’s, een onderwerp waarover je een documentaire hebt gezien, je lievelingsvakken, etc. Dit geeft je een beetje overzicht over wie jij nu bent en wat je leuk vindt.

Daarna is het de taak om daarbij een passende studie te vinden. Er zijn veel verschillende sites met studiekeuzetests, zoals Icares.nl, overzichten met studies en natuurlijk biedt ook Google een helpende hand.

Als je een klein lijstje - zo’n vijf tot tien studies - hebt gemaakt, is het het beste 'ervaring' op te gaan doen. Bezoek open dagen, zet de toekomstperspectieven op een rijtje, praat met mensen die de opleiding doen. Zorg ervoor dat je uiteindelijk nog maar twijfelt tussen twee of drie studies. Bekijk ook goed wat een studie van jou vraagt. Wil je bijvoorbeeld geneeskunde gaan doen? Dan is het verstandig een CV op te bouwen, door bijvoorbeeld een vrijwilligersbaantje te nemen in een bejaardentehuis. Wil je naar het Mediacollege om acteur te worden? Ga zoveel mogelijk figureren. Zorg dat je past in het beeld dat een vervolgopleiding van hun ideale student heeft.

Ik wens je veel succes met jouw keuze, mijne is in ieder geval al gemaakt:  geneeskunde!

Sanne van Beem
Sanne (15) zit in de vijfde klas van het gymnasium en woont in Bussum. Vorig jaar koos ze voor een bètaprofiel en blogt daarom voor YouTech vooral over wat ze allemaal meemaakt en over wetenschap. Daarnaast zal ze ook schrijven over musea en voorstellingen.

Gepubliceerd op 22 maart 2015
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.