Mag mijn school roken verbieden?

Mag mijn school roken verbieden?

Door Ivo

Beste Annelotte van het LAKS,

Vorig jaar is de leeftijdsgrens voor roken verhoogd naar 18 jaar. Veel scholen besluiten daarom om roken in het geheel te verbieden op school, zelfs al ben je al 18. Op mijn school heeft de leerlingenraad ervoor gezorgd dat het verboden is.
Maar mag een school roken eigenlijk zomaar verbieden?

Groetjes, Ivo (blogger bij Scholieren.com)

In deze maandelijkse rubriek beantwoordt LAKS-voorzitter Annelotte Lutterman maandelijks een vraag van een scholier over de rechten en plichten die je hebt rondom school.

Antwoord van Annelotte:

Hoi Ivo,
Roken binnen de school moet volgens de wet zelfs verboden zijn. Je school is namelijk een openbare ruimte, en in openbare ruimtes is het niet toegestaan te roken. Dit geldt niet in de buitenlucht. De schoolleiding heeft echter het recht roken ook te verbieden op het schoolplein door de schoolregels te wijzigen. De school bepaalt dus uiteindelijk wie er wel mag roken en wie niet.

Maar wacht eens, dan mag de school dus bepalen dat docenten wel mogen roken en leerlingen niet?

Hoe oneerlijk dit ook klinkt: als de schoolleiding de regels heeft opgesteld dat het alleen voor leerlingen verboden is te roken, dan gelden die regels. Is er dan helemaal niks te doen voor rokende leerlingen? Toch wel! De medezeggenschapsraad op jouw school moet instemmen met deze regels. Zij hebben flink wat in de melk te brokkelen dus. In de medezeggenschapsraad zitten ook leerlingen van de school. Als je een rookhok voor leerlingen wil, dan kan je dat dus het beste proberen te bereiken via de medezeggenschapsraad van je school.

Gepubliceerd op 3 maart 2015
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

L.

L.

ik ben net 16 geworden, maar op mijn school vonden ze het niet erg dat ik rookte, het mag zelf op het schoolplein. Op mijn school is de rookgrens dus 14 jaar, dat is wel fijn maar ook een beetje raar ?

9 jaar geleden

J.

J.

JO ivo,

ze kunnen verbieden om jou te laten roken op het schoolplein echter kunnen ze jou niet verbieden te roken op de stoep voor je school want dat is niet hun terrein en dus hebben ze daar niks te zeggen.

6 jaar geleden

J.

J.

ik ben een smikkel poesje.

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.