Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

De digitale ramp

De digitale ramp

Door Daniëlle

'Wij bereiden je voor op het onderwijs van de 21ste eeuw!', 'Digitaal is het helemaal!' en '#onderwijs2032': het zijn slechts enkele van de ellenlange lijst aan slechte slagzinnen om digitaal onderwijs te promoten. Ondertussen proberen scholen kersverse bruggers binnen te lokken met de mooiste iPads en Macbook Airs. Onderwijs zonder device? Het is ondenkbaar geworden.

Mijn school is ook een 'prachtig' voorbeeld van zo’n digitale school. Iedereen rent rond met een Macbook in z’n tas. Boeken zijn bijna uit de gangen verbannen en printen is absoluut verboden. Dat hebben wij helemaal niet nodig, alles is immers digitaal! Nou ja, alles behalve de zesde klas.

Tas-met-brugger-Daniëlle

Lang, lang geleden, toen ik nog een snoezige brugsmurf was inclusief veel te grote bruggertas, renden leraren nog gillend weg bij de gedachte aan laptoponderwijs. In plaats daarvan sleepten we een halve bibliotheek mee op onze rug.

Digitale roosters? Ja, thuis. Voor wijzigingen dromde je in je pauze met de rest van de school samen voor een miniscuul scherm. Onze mobieltjes waren nog onverwoestbare Nokia’s en je coolheid werd bepaald door het aantal megapixels van de camera in plaats van de snelheid van de processor. Door die camera’s werden de mobieltjes op mijn school zelfs in de ban gedaan. Stond hij in het gebouw aan, dan kon je hem een week later weer ophalen bij de conciërge.

Wat fijn, zo'n digitale school

Gelukkig is die tijd voorbij. Wanneer de leraar niet komt opdagen, kijk je snel online of de les uitvalt. Cijfers hoeven niet meer door het lokaal geroepen te worden. Ze staan immers op Magister. Weet je een woord niet? Google (Translate) vast wel! Leraren hoeven ook niets meer door te geven, want je kunt alles zelf opzoeken in de digitale leeromgeving. Vet handig, zo’n digitale school!

Totdat je zelf niet digitaal bent.

Zes vwo loopt als een kip zonder kop door de gangen. Welke les ze hebben? Geen idee, dat zien ze normaal gesproken op hun online rooster. Het rooster waar ze nu niet bij kunnen, omdat school alle mobieltjes van het netwerk heeft gegooid. Maar laptops hebben ze - als enige leerlingen - ook niet. Geen laptop, geen WiFi en zelfs geen mobiel netwerk, ze zijn helemaal afgesneden van de moderne wereld! Informaticaleerlingen zitten verveeld aan de tafel, want één of andere leraar heeft uit wanhoop hun kar met leenlaptops gejat. Een leerling zoekt in de gang naar zijn klasgenoten. Ze staan op het punt hun rekentoets te missen! Waarom ze niet weten dat ze hem hebben? Het rooster staat online.

Het laptoploze jaar is nu helemaal terug de steentijd in gesmeten. De ICT-helpdesk hoort hun klacht aan en lacht. "Geen internet? Wat vervelend! Dat kun je oplossen door een Macbook te kopen." Eén ding scheelt: als je blijft zakken, krijg je hem van school. Wat fijn, zo’n digitale school.

Gepubliceerd op 26 februari 2015

REACTIES

S.

S.

Ik krijg rillingen bij het idee van een digitale school.
Digitaal? Prima maar wel gewoon thuis, en niet op school!

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.