Drie projecten die je CV opkrikken

Drie projecten die je CV opkrikken

Pfiew... cum laude, extra vakken, bakken vol motivatie en ohja, heb je daar ook nog vrijwilligerswerk bij gedaan? Als je toegelaten wilt worden tot een lotingsstudie, wordt er vaak een keurig CV van je verwacht. Mocht jij nou zo'n applauswaardig CV willen - of gewoon op zoek zijn naar een geweldige ervaring - dan moet je zeker ff deze projecten checken:

Prämienprogramm
Maakt jouw Duits je leraren watertanden? Of ben je simpelweg geïnteresseerd in de Duitse taal en cultuur? Prämienprogramm is het walhalla voor elke Duitsfanaat. Prämienprogramm biedt 15 Nederlandse scholieren een beurs voor een 4-weekse reis naar Duitsland. Ik spreek Benthe (17), een van de geluksvogels. Want hoe zorg je er nou voor dat je zo'n beurs krijgt? "Het idee is dat je eerst een motivatiebrief en cv in het Duits schrijft", legt Benthe uit. "Als je vervolgens wordt uitgekozen mag je op gesprek komen. Uiteindelijk hoor je dan of je mag deelnemen."

Foto: Praemienprogramm.nl/Wanneer je eindelijk gekozen bent dan mag je intens gelukkig zijn, want: "Hoe vaak laat je je meenemen door boeiende reisgidsen, ontmoet je een geweldig gastgezin en sluit je het vasten samen met moslims af om tenslotte juichend een potje voetbal te kijken?" En ohja, je krikt er ook je Duits nog eens enorm mee op.
Check: http://www.praemienprogramm.nl/

Edukans
Voor de échte weldoeners onder ons bestaat Edukans. Edukans biedt je een reis naar een Afrikaans land, waar je aan de slag gaat zowel als ambassadeur als journalist. Je neemt deel aan verscheidene projecten om de cultuur van het land beter te begrijpen en Foto: goingglobal.edukans.nlom de problemen goed in beeld te brengen voor je klasgenoten. Op school informeer je leerlingen over wat je hebt gezien, wat mooi, verschrikkelijk of juist ontroerend was. Het doel is om zoveel mogelijk geld in te zamelen, dat gaat naar Edukans.
Aanschouw: 
http://goingglobal.edukans.nl/

Debatteren
Er zijn enorm veel debatwedstrijden in Nederland. Los van het feit dat het super staat op je CV, is het erg leerzaam. Bovendien is de aanmeldingsprocedure veel makkelijker dan bij bovenstaande projecten. Ik spreek onze debater Arian over zijn ervaringen: "Ik deed eerst mee aan de GNE Awards, een Engelse speechwedstrijd. Via een masterclass die daar werd gegeven, werd ik het RWSA (Roosevelt World Schools Academy) ingeloodst waar ik drie dagen lang met de allerbeste schooldebaters mee kon doen. Op twee oefenmiddagen na, had ik zelf absoluut geen ervaring. Daarnaast heb ik recentelijk meegedaan aan het Lagerhuis, weer een andere debatwedstrijd." En wat is hier nou zo tof aan volgens jou? "De kunst van het debatteren. Ik vind het zo’n ongelooflijk mooi iets dat er een gigantische, uiterst technische machine achter goed redevoeren ligt.", vertelt Arian mij. Enne, tal van wedstrijden waar je je voor kunt aanmelden dus.

Vakkenvuller
Voor de scholieren voor wie dit allemaal véél te hoog gegrepen is: vakkenvullen staat óók uiterst goed op je CV. Want waar leer je jezelf beter kennen? Tussen de Fristi, sperzieboontjes en watermeloenen natuurlijk! Alle tijd om jezelf de kunst van het filosoferen eigen te maken. Bovendien hoef je buitenschools niet meer aan een sport te doen, want je krijgt gigantische biceps van vakkenvullen. Leuke bijkomstigheid is ook nog eens dat je er geld voor krijgt. Want allemaal leuk en aardig zo'n gepimpt CV, maar je moet die studie ergens van betalen.

Gepubliceerd op 15 maart 2015
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.