Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Hoger scoren met minder les

Hoger scoren met minder les

Door Anne

Minder in de klas, en toch hogere cijfers halen? Het klinkt als een droom. Volgens het CBS, een belangrijk onderzoeksbureau, is het nog de beste aanpak ook. Gisteren publiceerden zij een onderzoek over de lesmethodes en leerprestaties in 33 landen. Wat blijkt: landen met relatief minder lesuren, hebben vaak beter onderwijs.

Zo heeft Nederland gemiddeld 970 verplichte lesuren per jaar. Ons onderwijs is redelijk goed, maar daar stoppen we ook heel veel tijd en geld in. Zeker als je het vergelijkt met de rest. In landen met beter onderwijs hebben scholieren gemiddeld maar 768 uur school. Zuid-Korea bijvoorbeeld, het land met de hoogste efficiëntie. Ook Estland en Polen scoren goed.

Het CBS-onderzoek heeft gekeken naar de scores van de PISA-test. Dit is een grootschalig internationaal onderzoek waarbij onderwijs van verschillende landen wordt vergeleken. Opvallend in het onderzoek is dat landen die weinig verplichte uren (en dus vaak minder geld) stoppen in hun onderwijs, hogere scores hebben op de PISA-test. Als landen positieve PISA-scores hebben, terwijl het onderwijs er relatief goedkoop is, zijn ze goed bezig. Omgekeerd kan het natuurlijk ook: duur onderwijs, lage scores? Behoorlijk inefficiënt.

SophieBlogger en huisfotograaf Sophie (17) merkt dat het prima werkt om wat minder les te krijgen. "Ik heb zelf maar 16 uur les per week, omdat ik VAVO doe. Dat is volwassenenonderwijs en heeft een veel vrijer schoolsysteem. Als ik het vergelijk met mijn gewone middelbare school sta ik gemiddeld twee punten hoger. Meer vrijheid en eigen verantwoordelijkheid helpt echt!"

OscarBlogger Oscar (18) zou graag zien dat zijn lesuren beter verdeeld worden. Hij heeft acht vakken in zijn pakket en heel veel tussen uren. "Op donderdag moet ik bijvoorbeeld om 06.00 opstaan, en ben ik pas om 21.00 thuis. Als je dan thuiskomt, ga je gelijk je bed in. Mijn cijfers zijn niet zo hoog als ik zou willen. Dat is vooral omdat ik het bij thuiskomst vertik om wéér de boeken in te gaan. Het zou een stuk efficiënter kunnen allemaal."

Onbewoond eiland

Dus, hier ook minder lessen invoeren en chillen maar? Helaas, zo makkelijk is het niet. De leerlingen uit efficiënte landen liggen in hun vrije tijd niet met hun billen bloot op een onbewoond eiland. Landen met weinig verplichte lesuren vullen hun vrije tijd vaak bijzonder nuttig in. In Estland en Polen krijgen scholieren bijvoorbeeld erg veel huiswerk mee. In Ontario in de VS, waar de scores de laatste tijd erg zijn gestegen, werken lerarenteams wekelijks hard aan verbetering van het lesmateriaal. En in Zuid-Korea, het land met hoge scores, hebben leerlingen ontzettend veel bijles.

Blokken in Zuid-Korea

MerelRedactieassistent Merel, die net een halfjaar in Zuid-Korea is geweest, beaamt dat. "De leerlingen in Korea zitten bijna allemaal tot 's avonds laat op een naschoolse academie. De scholieren hebben dan misschien minder verplichte lesuren, ze zijn wel van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat met school bezig.

Eerst hebben ze 'gewoon school', van 09.00 tot 16.00 ongeveer. Dat onderwijs is niet eens zo goed: ze modderen daar maar een beetje aan. De rest van de middag en avond blokken de leerlingen op naschoolse academies op wiskunde, Engels en natuurkunde. Dat is misschien niet verplicht, maar iedereen doet het. Ouders betalen er veel geld voor, want iedere scholier wil later naar de universiteit. In totaal zitten leerlingen veel langer op school dan hier. De hoge PISA-scores komen in mijn ogen door dat zware, naschoolse onderwijs." 

Gepubliceerd op 27 januari 2015
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.