Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Verliefd in 36 vragen

Verliefd in 36 vragen

'Welke rol speelt liefde in jouw leven? Wat is je dierbaarste herinnering?' Ongemakkelijk staar ik naar mijn Scholieren.com-collega en neem een slok van mijn thee. Ik moet diep nadenken over mijn antwoord. Nog 34 vragen te gaan. Daarna moeten we elkaar 4 minuten lang in de ogen kijken, en vanaf dat moment is het aftellen tot de bruiloft.

Psycholoog Arthur Aron bedacht dit liefdesexperiment zo'n 20 jaar geleden. En niet zonder succes: sommige wildvreemden die eraan meededen werden smoorverliefd op elkaar. Nadat de New York Times er laatst over schreef is het experiment weer helemaal hot. Omdat ik inmiddels hartstikke nieuwsgierig ben geworden, kan ik niet wachten om uit te vinden of het ook echt werkt. Daarom spreek ik af met mijn collega Daniëlle. Ik ben er klaar voor!

Met bonzend hart zitten we tegenover elkaar. De vragen beginnen luchtig en leveren soms lachwekkende antwoorden op. Vragen als 'Zou je beroemd willen zijn?' lokken veel grappige verhalen uit, over 'Wie is de Mol' tot fangirls die ervoor zorgen dat je niet meer normaal over straat kunt. In de eerste twintig minuten hebben we nog maar een paar vragen behandeld. Met dit tempo zitten we hier vannacht nog.

Levensverhaal

En dan krijgen we ook nog eens een moeilijke opdracht: 'Vertel elkaar in vier minuten je levensverhaal in zo veel mogelijk detail. De stopwatch staat klaar en Daniëlle slaakt een diepe zucht, voordat ze in geuren en kleuren vertelt Proefkonijn Daniëlleover haar opvoeding. Ook vertelt ze mij dat ze op verschillende scholen heeft gezeten, omdat ze vroeger gepest is. De vier minuten vliegen om. En dan is het mijn beurt. De bedoeling van deze opdracht is om elkaar beter te leren kennen. Dat is zeker gelukt. We hebben dingen verteld die we nog niet van elkaar wisten.

Vraag 36 breekt aan. Bij deze vraag moet je elkaar advies geven over een dilemma uit jouw leven. Daarbij vloeien er tranen en worden er knuffels uitgewisseld. Deze opdracht heeft zonder twijfel de meeste betekenis in dit hele experiment.

Staren

En dan komt het engste deel: elkaar vier minuten lang in de ogen staren. De bedoeling hiervan is dat je je nog meer blootgeeft. Het voelt absoluut ongemakkelijk, en soms trekken we even een gekke bek naar elkaar. Verder is het vooral wachten tot de tijd op is. Daarna halen we onze schouders op en kletsen we verder over boeken en films. Nee, heel intiem voelde dit niet.

Misschien komt het omdat we elkaar al een beetje kennen, of dat we sommige vragen iets te haastig hebben beantwoord. De vonken spatten er in ieder geval niet vanaf. Maar we kennen elkaar wel weer een stuk beter, en dat is leuk. Maar ik wil dit zeker nog eens met een vreemde doen. Gezellig in een huiskamer, met kaarsjes aan. Wellicht dat er daarna dan meteen een bruiloft te plannen is.

Gepubliceerd op 28 januari 2015
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.