Noortje (16) doet de vooropleiding dans

Noortje (16) doet de vooropleiding dans

Sommige jongeren hebben al vroeg door waar ze goed in zijn. De 16-jarige Noortje is zo'n meisje. Al vanaf jonge leeftijd wist ze dat ze niets liever wilde dan danseres worden. Daarom doet ze nu de vooropleiding voor de dansacademie op het Koning Willem II College in Tilburg. Voor luiwammesen? Dat zeker niet!

Noortje begon al vroeg met dansen. "Ik dans al sinds mijn vijfde. Toen ik nog kleiner was, danste ik mee met liedjes op de tv. De moeder van een meisje van de dansschool waar ik op zat, stelde voor om auditie te gaan doen bij de vooropleiding. Ze zag mij wel rondlopen daar. Dat was in groep zeven. Bij de auditie kreeg ik een kaartje met mijn naam erop. Je moest verschillende dansstijlen laten zien. Zo keken ze of je je kon ontwikkelen in dans. Het was erg spannend, want je moest een kamer in en daar werd gezegd of je door was. Ik was door! 

Op dit moment doet Noortje 5 vwo. Door de vooropleiding heeft ze extra vakken. "Ik heb als keuzevak filosofie en ik heb als extra vak dans gekozen. In onze school zitten twee dansruimtes en drie keer per week gaan we naar de dansacademie: Fontys. Eerst heb ik ongeveer zes schoollessen tot kwart over drie, en daarna heb ik tot zes uur s' avonds dans. Je doet meerdere danssoorten, waaronder modern, klassiek en hiphop. Je hebt ook theorievakken zoals dansgeschiedenis, voeding en dans-analyse."

Druk schema

Erg zwaar is de dansklas wel, zegt Noortje. "Ik moet reizen met de bus, en daardoor ben ik na het dansen pas om half 8 thuis. Dan moet ik nog eten en huiswerk maken. Veel mensen op regulier onderwijs vragen hoe ik dat volhoud, maar ik heb nooit gedacht: ik stop. Daarvoor is het veel te leuk."

Maar zoveel meisjes in een klas, ontstaan er geen bitchfights? Noortje: "Er is wel onenigheid, bijvoorbeeld als we een dans moeten maken. Verder gaan we wel goed met elkaar om, zo gaan we soms met zijn allen ergens eten. En er zitten ook drie jongens in mijn klas, dus het zijn niet alleen maar meiden."

Weinig werk

Op dit moment is het natuurlijk crisis, en zeker in de danswereld is er weinig werk. Dat beseft Noortje zich ook. "Ik ben wel bang dat ik later niet verder kan in dans, en ik ben bang dat ik niet word aangenomen op de dansacademie. Ik ben dan ook aan het kijken naar een plan B, maar dat is lastig omdat dans op 1 staat bij mij. Toch is het wel belangrijk om een alternatief te hebben, want ik kan natuurlijk altijd een blessure krijgen."

Gepubliceerd op 2 februari 2015
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.