Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Sophie's studiekeuze struggles

Sophie's studiekeuze struggles

Een studiekeuze, dat is niet eitje koekie. De ene keer ben ik écht heilig overtuigd dat ik naar de Hogeschool voor de Kunsten wil, de andere keer schiet Nederlands fabulous door mijn hoofd, en soms wil ik iets met media of communicatie. IK WEET HET NIET!

De studiefolders in de lokalen en de knipsels op het infobord van school lijken net op verkiezingspropaganda. Vrienden bladeren er grappend doorheen en blijven hangen bij de door hun gekozen opleiding. Maar ik heb nog niet gekozen. De decaan stopt mij dan ook nog wat extra stapeltjes toe en adviseert om óók nog maar even Studiekeuze123.nl te checken, mocht ik er écht niet uitkomen.

Posters vol woorden

Het is net alsof ik bij de opticien zit. Voor mij hangen twee enorme posters vol woorden. De namen van de faculteiten staan er groot op afgedrukt, gevolgd door een lijst van heel kleine lettertjes die verschillende studienamen vormen. Mijn decaan, klein van formaat, heeft nog net geen aanwijsstok in zijn hand. Hij buigt zich op zijn tenen voorover, om met zijn korte armpje de communicatiestudies aan te wijzen die rechts bovenin het hoekje van de poster pronken in lettertype superklein. Ik zit hulpeloos op de houten stoel en knijp mijn ogen tot spleetjes. Door mijn brillenglazen gluur ik naar een studie richting Nederlandse taal. Rechten. En naar Audiovisuele Media, of toch Psychologie?

Een keuze voor altijd

Vriendinnetje Floor heeft binnenkort haar intake voor Forensisch Onderzoek, háár droomstudie. (Vast te veel CSI gekeken.) Zij weet al vanaf de vierde klas: dit wil ik doen, en als ik de studie niet binnenkom, is International Business & Management mijn tweede keus. Zelf heb ik zo’n vijftien studies op nummer één staan. En de overige studies staan verspreid op plekken twee en drie. Hoe kan je een keuze maken uit zó veel verschillende studies? Een keuze die opties uitsluit? Een keuze voor altijd? Dat is verdomd lastig.

Samen een studie vinden
Doel: eindexamen halen, op kamers en aan het studentenleven- duh! Maar voordat ik zover ben, heb ik eerst een toffe studie nodig. Een studie waarbij ik niet alleen mijn hart volg, maar ook een studie die mijn maag vult.
Want ik wil na mijn afstuderen natuurlijk niet linea recta de bijstand in. Wat ik wél wil is een studie waarmee ik straks nog een leuke baan kan vinden ook. En oh ja, een kleine verdieping in een herenhuis en een groot raam waar veel licht doorheen komt en dan ook nog geld overhouden om backpackend de wereld rond te gaan. Maar goed, first things first: wat wil ik eigenlijk NU?

Gepubliceerd op 27 januari 2015
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

B.

B.

Die studiekeuze is echt moeilijk ja. Ikzelf heb ook nog echt geen idee. Zo'n studie moet je natuurlijk écht leuk vinden. Je moet er natuurlijk ook wel goed in zijn.

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.