Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Jarig zonder alcohol: Menno

Jarig zonder alcohol: Menno

"Ik ben dit jaar zeventien geworden en mijn moeder heeft gewoon een kratje pils gehaald voor mijn verjaardag," vertelt Menno, terwijl hij naar een leeg kratje wijst. "Vrienden nemen ook nog wel wat mee, zodat er meer dan voldoende in huis is."

Eindelijk zestien! En dan? Sinds de invoering van de alcoholwet kunnen veel jongeren hun verjaardag opeens een stuk minder uitbundig vieren. Drinken ze nu gewoon een glaasje fris, of trekken ze zich niks van de wet aan? In deze reeks spreekt en fotografeert Renske scholieren over dit onderwerp.

"Die nieuwe wet is niet zo handig, omdat ik zelf natuurlijk niks meer kan halen. Maar het heeft verder niet zoveel effect op hoeveel ik drink. Ik heb vrienden die achttien zijn, die halen dan altijd. En mijn ouders zijn ook de moeilijkste niet. Het maakt mij dus niets uit dat ik het zelf niet kan halen.

Er is eigenlijk niet zoveel veranderd. Iedereen drinkt gewoon nog. Ik heb een vriend die op zijn broer lijkt en die haalt gewoon drank bij de supermarkt met de ID-kaart van zijn broer. Dat lukt elke keer. Of ik veel drink, dat weet ik niet. Wat is veel? Er is één vriend van me altijd snel dronken, maar we houden het verder best wel rustig.

Ik denk wel dat de wet over een tijd effect gaat hebben. Wij zijn het al gewend, maar mensen die nu nog een stuk jonger zijn zullen wel pas later beginnen. Als twaalfjarige merk je nog niet zoveel van die grens, dus je weet straks gewoon niet beter dan dat je pas vanaf je achttiende mag drinken. Al zullen er altijd mensen zijn die eerder een slokje proberen." 

Gepubliceerd op 19 februari 2015
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.