Muziek: Bob Marley

Muziek: Bob Marley

Veel muzieklegendes vonden hun oorsprong in de jaren 60/70 en deze held is daar geen uitzondering op. Bob Marley is de koning van de reggae, de rasta en van de wiet. Hij wordt namelijk ook wel The King of Reggae genoemd. Een korte geschiedenis over de rasta-beweging, een mislukte aanslag en de reggae-muziekstijl.

The Beatlesde Rolling Stones, The Doors, Madonna, en ga zo maar door. Voorgaande artiesten drukten allemaal hun stempel op de geschiedenis. Maar ken jij het verhaal achter deze muzikale talenten? Bloggers Ivo en Ivana pluizen het uit en geven een geschiedenislesje. Deze keer: Bob Marley.

Op 6 februari 1945 kwam op het zonnige Jamaica Robert Nesta Marley ter wereld. Zijn moeder was een achttienjarige tienermoeder en zijn vader was een veel oudere, blanke kapitein die al snel de benen nam. Robert was dus van gemengde afkomst. Toen hij twaalf was, verhuisde hij met zijn moeder naar een sloppenwijk in Kingston, de hoofdstad van Jamaica. Het werk op het platteland in zijn geboortedorp Nine Miles bracht te weinig op. 

Robert en zijn moeder waren erg arm en daarom verdiende de jonge Marley geld bij met zingen op straat of met het spelen op zijn gitaar van afvalhout. Dat deed hij met zijn vriendjes Neville O'reily Livingston, ook wel Bunny genoemd, en Winston Hubert McIntosh, ook wel Peter Tosh. Marley had als bijnaam Bob, wat later zijn artiestennaam zou worden. Op zijn zestiende nam hij met diezelfde vrienden zijn eerste nummer op: Judge Not. Daarna maakte het trio nog meer nummers, maar het werd geen succes. 

The Wailers 

Tijdens het opnemen kregen ze het idee om een band op te richten: The Wailers. Ze brachten onder deze naam een nummer uit en waren daarna opeens niet meer weg te slaan uit de Jamaicaanse hitlijst. De band maakte de toen nieuwe muziekstijl 'ska' en had in 1974 veel succes met onder andere de hit 'I Shot The Sheriff''. Na dat album begonnen de mannen allemaal aan een solocarrière. Marley koos voor een compleet nieuwe stijl: reggae, een mix is van slome ska en volksmuziek uit Jamaica. 

Bob ging verder onder de naam Bob Marley and The Wailers, maar zocht nieuwe mensen die de plek van Bunny en Peter innamen. Een jaar later had hij zijn eerste solo hit met 'No Woman, No Cry'. 

Rastafari

Bob was niet alleen een goede muzikant, maar ook de bekendste uitdrager van de Rastafari-beweging (je ziet ze wel eens lopen in grote steden: mannen met dreadlocks in een geel-groen-rode muts. Zij zijn aanhangers van die ideologie.) De rastafari geloven dat een inmiddels overleden Ethiopische keizer de reïncarnatie was van Jezus, en dat Ethiopië het beloofde land van de zwarten is. Ze laten dreads groeien omdat ze volgens de bijbel hun haar niet mogen knippen en ze gebruiken veel wiet bij rituelen. De aanhangers luisteren vooral reggae. Bob Marley inspireerde veel mensen en werd de leider van veel Jamaicanen en Rastafari-aanhangers. 

Mislukte aanslag

Bob Marley zorgde voor een ware reggae-mania in 1976 in de VS. Zijn band werd in dat jaar uitgeroepen tot 'band van het jaar' door Rolling Stone Magazine. Hij was een voorstander van de vrede, wat te horen is in zijn bekendste nummer: One Love. Zelfs toen er een aanslag op hem was gepleegd (hij werd namelijk door twee kogels geraakt), ging hij door met het verkondigen van vrede in zijn muziek. Uiteindelijk stierf hij in 1981 aan uitgezaaide huidkanker, die hij niet had behandeld vanwege zijn geloof in de rastafari-ideologie. 

De vijf bekendste hits van Bob Marley:

1. No Woman, No Cry 

2. I Shot The Sheriff (jarenlang dacht men dat dit nummer van Eric Clapton was)

3. Is This Love (meer reggae dan dit kan bijna niet)

4. Could You Be Loved 

5. One Love (People Get Ready) 

Gepubliceerd op 26 december 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Mette

Mette

Jaa, dit vind ik leuk!

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.