Alles is familie

Alles is familie

Soms vraag ik mij wel eens af hoe het is om thuis te komen in zo’n huis-tuin-en-keuken gezin. Een huis vol IKEA, een broertje op de basisschool en overwegingen voor een middelgrote hond. Dat ik dan mijn jas ophang, mijn schoenen uittrap, broertje roep en verliefde ouders aan hun armen aan tafel trek, terwijl ik 'pahap, mahaaam, kom nouu!' lach. RAAR!

Ik weet namelijk niet hoe het is, ouders bij elkaar. Het is zo lang geleden. Ik herinner me wél de verhuizing naar De Grote Stad, een vreemde vader aan de deur met een nieuw broertje in zijn hand. En toen ging het snel. Nog meer nieuwe broertjes, nog meer opa's en oma's (lees: heel veel koekjes) en nog meer verhuizingen. Vier Sinterklaasavonden, tien kerstdiners, vijfendertig gangen. Twee fietsen, dubbel uit eten, twee kamers en twee keer op vakantie.

Natuurlijk is het niet altijd even makkelijk, die gescheiden ouders die tijdens ouderavonden liever apart gaan en via hun kids een boodschap aan hun ex willen overdragen. Maar hé, die twee ouders hebben inmiddels -na de wettelijke uit elkaar gaan shit- wél de échte liefde van hun leven gevonden. Als ik, dochter uit een gebroken gezin, dan jammer om mijn tegenzittende puberteitsbestaan, staan daar dan toch maar mooi mijn extra ouders klaar. Samen met negen opa’s en oma’s, één écht zusje, één stiefbroertje, twee halfbroertjes, twee cavia’s, één hamster en een harige Herder, die mij allemaal met veel liefde een dikke knuffel willen geven. Afijn, ik zal ze aan je voorstellen. 

Als ik bij mijn moeder ben
Het gezin waar er op vrijdagavond friet wordt gegeten, er op warme zomeravonden Hazes wordt gepingeld én meegezongen, met kerst afhaalvoer wordt gehaald en waar er met Nieuwjaar gedanst wordt op oldskoel nummers. 

De hamster (die Ook Maar Gewoon Hamster heet) wilde niet

Als ik bij mijn vader ben
We tekenen nog altijd overmatige gezichtsbeharing op de meneren en mevrouwen op de voorpagina van de krant. Verder fietsen we over dijken met onze haren in de wind, om daarna een waterijsje te eten bij het tankstation.

Mijn stiefmoeder kon er niet bij zijn, daarom een verzameling aan vakantiefoto's

Een oma zonder opa
Al jaren in de war, maar bevestigt en bevecht de loyaliteit. Steekt iedere ochtend een kaarsje aan voor mijn opa en toert voor even-er-tussen-uitjes met haar scootmobiel op versnelling haas over hobbelige boswegen. (no kidding!) 

Oma

Bewaker in een huis voor bejaarden
Mijn opa is hip. Hij bekleedt verschillende functies bij het plaatselijke bejaardenhuis, zoals bewaker en receptionist. Maakt graag praatjes met knappe dames en schrijft verder aan zijn levensverhaal, waarbij ik hem help de plaatjes in Word te plakken. Mijn oma kookt al vijftig jaar dezelfde aardappelen en zorgt voor velletjes op de chocomel. ("Ik heb hem extra heet voor je gemaakt!"). Ze is leuk. 

Oma, Bram, opa

De ouders van
Waar mijn oma haar huis vol Perzische kleedjes heeft hangen, hangt er in het huis van de ouders van mijn stiefmoeder vooral veel kunst. Mijn stiefopa is actief in de gemeente en mijn stiefoma druk met haar (kook)boeken. (Met Kerstmis zitten we in ieder geval lang aan tafel.)

Oma Anne en Opa Bas

De zoektocht van Opa Snor
Opa Snor en Oma Elly waren ooit een stel, maar toen de vader van mijn stiefvader Oma Benny over straat zag lopen, gierden de vlinders door zijn Bourgondische onderbuik. Hij scheidde, trouwde en nam een Facebookprofiel. (Benny is actiever.)

Oma Benny en Opa Snor

Oma Elly en Opa Marcel
Ach, voor Oma Elly liep het ook goed af. Zij is nu gelukkig met Opa Marcel. Ze zien er beiden Italiaans uit, koken lekker en hebben een mooie auto.

Oma Elly en Opa Marcel

Dit is mijn familie en ze zijn leuk. Of je bloedverwant bent of niet, familie is waar je schaamteloos op tafels danst en bankhangknusheid het sleutelwoord is. Familie is uiteindelijk wat je er zelf van maakt. 

Gepubliceerd op 23 januari 2015
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Chris

Chris

Doe mij ook zo'n familie!! ;-)

9 jaar geleden

O.

O.

wat leuk om te lezen over zo'n extended, patchwork, bonus familie en dat je net zo gelukkig en verdrietig kunt worden als in kleine families

9 jaar geleden

S.

S.

Dankjewel! Precies! En als je het, bij gescheiden ouders, bij de een niet zitten, kun je altijd even naar de ander gaan. Maar uiteindelijk bestaat zo'n gescheiden gezin uit heel veel liefde. Voor iedereen: de extraatjes en de eerste-instantie family. En natuurlijk gaat het af en toe mis, maar je moet er zelf iets moois van maken. :-)

9 jaar geleden

R.

R.

Wow, superveel leuke opa's en oma's!

9 jaar geleden

F.

F.

Leuk!

9 jaar geleden

M.

M.

Wat ontzettend leuk om zoveel liefde en geluk te zien! Mijn ouders zijn bij elkaar, maar door scheidingen en dergelijke bij mijn opa's en oma's, mag ik ook genieten van zes opa's en oma's! Verder heb ik niet zo heel veel familie, maar de mensen die dicht bij me staan bezorgen me een hoop liefde en geluk!
Het is inderdaad waar wat je zegt, het is maar net wat je er zelf van maakt, dat is het belangrijkst!

9 jaar geleden

L.

L.

Na altijd al die donkere teksten over een kind van gescheiden ouders is deze tekst een verfrissing waar ik me totaal in kan vinden. Als kind van gescheiden ouders ken ik deze liefde en gezelligheid. Complimenten voor de fotografie zijn ook wel op z'n plaats, erg mooie foto's, vooral de foto van Oma Anne en Opa Bas. Ga zo door!

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.