Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Depri door de winter

Depri door de winter

De winter brengt veel ongemakken met zich mee: urenlange files en niet-rijdende treinen door de sneeuw, verkleumde handen op de fiets en uitglijden omdat het spekglad is. Voor sommige mensen is de winter écht geen pretje. Omdat het vandaag de kortste dag van het jaar is dook ik in het fenomeen 'winterdepressie'.

Want eigenlijk weet ik niet precies wat een winterdepressie nou is. Gelukkig weet Kirsten Hoogerheide van het psychiatrisch centrum De Jutters in Den Haag er meer van. 

Niemand wordt toch vrolijk van deze donkere dagen? Wat is dan het verschil tussen een winterdepressie en gewoon een hekel hebben aan de winter?
"Maar liefst 10% van de Nederlanders heeft moeite met de overgang naar de winter. Ze voelen zich somber, lusteloos en zijn prikkelbaar. Ze hebben meer behoefte aan slaap of eten anders dan anders. Dit komt vaak door de verminderde hoeveelheid daglicht", legt Kirsten uit.

"Als je wel klachten hebt, maar verder nog redelijk functioneert (gewoon naar school gaat of met vrienden afspreekt bijvoorbeeld), noemen we dat winterblues of winterdip. Als je ten minste twee winterperiodes zoveel last hebt, waarbij je minder goed functioneert, dan kan er sprake zijn van een winterdepressie", vertelt Kirsten.

Wat zijn de symptomen van een winterdepressie dan?
•       je voelt je somber en neerslachtig
•       je wil alleen maar slapen, soms zelfs meer dan 14 uur per dag
•       je bent een rupsje-nooit-genoeg als het om eten gaat
•       gewichtstoename
•       je voelt je vaak moe
•       je hebt de neiging om je terug te trekken

Slomer en somberder

Scholier Tijs Lollinga kan over de symptomen meepraten. Hij heeft er namelijk last van. In de winter wordt hij slomer en sneller moe. "Ik krijg de neiging om de hele dag in bed te blijven liggen en ik word somber van sneeuw. Mijn vader heeft het, en toen ik eens een stukje over winterdepressies las, wist ik dat ik het ook had." Tijs probeert niet bij de pakken neer te zitten. "Ik ga wel gewoon door met school en werk. En ik hoop telkens dat het weer snel mooi weer wordt."

Ivana komt eigenlijk nooit met plezier haar bed uit: winter of geen winter


Maar wanneer moet je nou naar de dokter gaan?
Kirsten: "Als je merkt dat het duidelijk minder goed met je gaat. Bijvoorbeeld als je steeds moeilijker uit je bed komt 's ochtends of zelfs uren van school begint te missen. Of als je schoolprestaties slechter worden, je jezelf steeds meer terug gaat trekken en minder afspreekt met vrienden, het niet meer op kunt brengen om dingen te gaan doen die je anders leuk vindt en het liefst maar in je bed gaat liggen. Dan kan een bezoekje aan de huisarts geen kwaad."

En niet onbelangrijk: hoe kom je van zo'n ellendige winterdepressie af?
Dat kan volgens Kirsten bijvoorbeeld met lichttherapie, waarbij je een aantal keer per week achter een speciale lamp gaat zitten. "Soms moet de kuur herhaald worden. Winterdepressies hebben bovendien de neiging elk jaar terug te komen, dus de kans is groot dat je het jaar erop ook weer de lamp wilt gebruiken."

Zomerdepressie
Na al deze informatie over winterdepressies ben ik eigenlijk wel benieuwd of er ook mensen bestaan die depressief worden van de zomer. Die zijn er zeker, vertelt Kirsten me. "Eén op de duizend mensen heeft een zomerdepressie en één op de driehonderd een zomerdip. Dit komt doordat zij last hebben van de hoge temperatuur en slecht slapen doordat het maar korte tijd donker is 's nachts.

Gepubliceerd op 21 december 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.