Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Tips voor je Sinterklaasgedicht

Tips voor je Sinterklaasgedicht

Eind november, begin december. De leukste tijd van het jaar. Maar. Er is altijd een maar, keer op keer bezwaar. Het is vast herkenbaar; elk jaar achter elkaar zijn we met Sinterklaas weliswaar een beetje de sigaar. 

Je schrijft verplicht een gedicht, naar een bekend gezicht. Maar nu met Sinterklaas vind je opeens geen geschikte woorden om te schrijven naar je maat. Maar wees gerust! De hoop is nog niet uitgeblust. Want deze rijmpiet heeft goede raad paraat.  

Hou deze tips in je achterhoofd bij het schrijven van je sinterklaasgedicht.

1. Gebruik clichés wél

Ze zeggen altijd dat je clichés moet vermijden, maar die tip is zo cliché geworden dat ik er een nieuwe tip van gemaakt heb: 'Vernieuw' de clichés! En gebruik ze dus wel. Wees creatief en begin je gedicht niet met Zwarte piet zat laatst te denken aan wat hij jou zou schenken. Het is veel leuker om het iets origineler aan te pakken, zoals: Stroopwafel-piet zat laatst heftig te denken wat hij jou vooral niet zou moeten schenken.

2. De inspiratiehoek

Als je begint met het schrijven van een gedicht voor iemand van wie je helemaal niets weet, gaat het vaak mis. Je hebt geen idee van wat je nou zou moeten schrijven en het helpt niet echt om zomaar in het wilde weg te gaan rijmen. Ik pak altijd een groot blad en schrijf in de linkerhoek bovenin (de inspiratiehoek) in steekwoorden wat ik allemaal voor bijzondere dingen weet over de gelukkige gedichten-ontvanger. Als je weet wat je schrijft gaat het veel makkelijker.

3. Rijmhulp

Nou heb jij eens geluk: omdat we in het digitale tijdperk leven hoef je zelf bijna geen moeite te doen voor een goed gedicht. Daar hebben we tegenwoordig handige sites en apps voor. Neem bijvoorbeeld rijmwoordenboek.nl, rijmgein.nl of de Mick's rijmwoordenboek-app voor op je telefoon. Je vult het laatste woord van de vorige zin in en hoppa, er rolt meteen een aantal rijmwoorden uit de online rijmmachines.

4. Grappig en persoonlijk

Het leuke aan sinterklaasgedichten is dat ze aan één bepaald persoon gericht zijn. Laat dus ook in het gedichtje zien dat dat zo is. Door onderonsjes te gebruiken en er grappige dingen die jullie samen hebben meegemaakt in te verwerken, is het sowieso een leuk gedicht voor de lezer. Je rijmkunsten doen er dan niet eens meer zoveel toe.

Tot slot: vergeet niet dat het 'maar een sinterklaasgedichtje is'. Het hoeft niet perfect en je hoeft er echt geen uren over te doen. Als je je best doet om wat leuks te dichten, kan het echt niet mis gaan. 

Gepubliceerd op 29 november 2023

REACTIES

S.

S.

Oh, dit is zó handig! Dank u. Nu ga ik een spetterend last-minute gedicht voor mijn broer schrijven. Yay! :-)

9 jaar geleden

O.

O.

Mijn gedicht was echt faal lol

9 jaar geleden

J.

J.

Ik gebruik zelf altijd http://www.rijmwoorden.org
Leuke is dat je hier zelf ook rijmwoorden kunt toevoegen.

8 jaar geleden

M.

M.

Hai Lisette! Dank je wel voor je info en inspiratie! Ik heb mede hierdoor veel ideetjes opgedaan. Ik heb zelf ook nog een heel erg handige site gevonden waar je supervette gedichtjes kan laten maken door enkele gegevens in te vullen en dan komen er hele goede gedichten uit die je dan kan uitprinten. Kijk maar eens op: www.sinterklaasgedichtenmaken.nl

Bij andere sites krijg je dan van die saaie suffe eenheidsworst gedichten maar deze zijn echt superorigineel!

Groetjes!
Mari

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.