Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Een debatclub als profielwerkstuk

Een debatclub als profielwerkstuk

Veel zesdeklassers zwoegen zwetend op het beruchte profielwerkstuk. Voordat je overweegt om een verslagje over de Tweede Wereldoorlog te tikken: check het PWS van Lisa Salzmann (18) en Arian van Huis (17). Zij kozen een totaal ander onderwerp: het duo richtte voor het vak Nederlands een debatclub op.

De school van Arian en Lisa deed niet veel naast het reguliere lesprogramma. Dus besloten de twee het heft in eigen handen te nemen en aan school toe te voegen wat het miste: een debatclub. Ik was aanwezig bij een bijeenkomst.

Geen debatclub

Arian vertelt: "Vorig jaar deed ik mee aan de RWSA (Roosevelt World Schools Academy), een debatweekend. Iedereen was daar goed, heel erg goed, en ik had absoluut geen enkele ervaring. Ik heb ontzettend veel van de mensen daar geleerd." 

De scholier had een gesprek met een deelnemer op de laatste dag van het RWSA. Dat was de trigger. "Toen mij werd gevraagd wat mijn school op het gebied van debatteren deed, moest ik tot mijn grote schaamte  antwoorden dat we er helemaal niets mee deden. Dat viel me best wel zwaar." Hij stelde aan klasgenoot Lisa Salzmann, die ook al debatervaring had, voor om een debatclub op te richten. Lisa: "Toen Arian met dit voorstel kwam stemde ik gelijk in!"

Uitblinken

Op de vraag naar zijn voornaamste motivatie, antwoordt Arian: "Ik vind het, en ik denk dat ik ook voor Lisa en vele anderen spreek, ontzettend jammer dat onze school niets organiseert buiten lestijden om. Er zijn geen Cambridge-cursussen voor Engels, er is geen contact met het Goethe-Instituut voor Duits, niets extra's voor Frans, Nederlands, wiskunde, enzovoort. Kortom, onze school geeft leerlingen niet de kans om te uit te blinken. Met deze debatclub willen we leerlingen die mogelijkheid geven."

Een van de deelnemers (links), Lisa Salzmann (midden) en Arian van Huis (rechts).


 

Debatten beoordelen

Hele mooie intenties allemaal, maar hoe tover je zo'n idee om tot briljant PWS? "We onderzoeken hoe men zich op sociaal en taalvaardig gebied ontwikkelt, onder invloed van een debatclub", antwoordt Lisa. "Onze docente Engels is onze profielwerkstukbegeleider en beoordeelt ons uiteindelijk. Ze is ook vaak bij de meetings van de debatclub aanwezig."

Maar hoe beoordeel je dan of iemand zich op sociaal en taalvaardig gebied ontwikkelt? Lisa legt uit: "Deze ontwikkeling achterhalen wij door middel van een opgestelde lijst met criteria. Enkele voorbeelden: de spreker kan gemakkelijk voor een grote groep mensen praten, de kandidaat komt met goede argumenten en weet iedereen daarvan te overtuigen, en de kandidaat heeft een logische speechstructuur en de juiste vorm van argumentatie." 

Perfect tot borderline

Het duo beoordeelt dit soort criteria van goed tot slecht. Arian voegt toe: "De beoordelingen variëren van 'perfect' tot 'borderline'. We hadden het eerste debat een nulmeting, toen keken we hoe iedereen debatteert zonder ook maar enige ervaring. Na enkele weken houden we een testmoment, en op het einde hebben we een laatste debat.

Arian en Lisa hebben nog wat handige tips voor leerlingen die ook een (debat)club willen organiseren. Arian denkt dat het voor een debatclub belangrijk is om te begrijpen dat debatteren niet per se gaat om het gelijk krijgen. Je leert er juist van hoe je je ideeën moet verwoorden en dat er tegenovergestelde meningen mogelijk zijn. Lisa: "Het is belangrijk dat je enthousiast bent, dan trek je meer mensen aan die mee willen doen."

Gepubliceerd op 5 december 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.