Sasha kreeg een psychose op school

Sasha kreeg een psychose op school

Alles leek scholiere Sasha voor de wind te gaan. Ze deed gymnasium, ging op uitwisseling naar Italië en had leuke vriendinnen. Tot ze dingen begon te zien die er niet waren en uiteindelijk een psychose kreeg. Op Scholieren.com vertelt ze haar verhaal.

De problemen begonnen met haar uitwisseling naar Italië. "In de vierde klas deed ik mee aan die uitwisseling en die reis verliep niet zoals ik het gedacht had," vertelt ze. "Zo had ik totaal geen klik met mijn partner daar. Dat was erg stressvol en omdat ik ook nog veel te weinig sliep, begon ik 's nachts ineens mensen bij mijn bed te zien. Ze praatten zelfs tegen me. Ik begon dus te hallucineren."

Sasha was altijd al vrij achterdochtig en haar moeder merkte dat ze steeds dingen vergat. "In mijn familie zitten er ook mensen die soms hallucineren en achterdochtig zijn, dus psychoses zitten in de familie. Na de Italië-reis werd dat steeds erger, maar ik durfde er niets over te zeggen tegen iemand. Het was zo extreem en daarom zei ik er niets over."

Paniek

Ondertussen werden de waanbeelden erger en erger. Sasha: "Ik was in paniek de school uitgerend vanwege hallucinaties, maar ik had ook andere symptomen. Zo dacht ik soms als ik op de fiets zat dat er mensen achter mij aan fietsten. Dan stopte ik langs de kant totdat die fietsers voorbij waren en ging ik weer verder.

Ook dacht ik weleens dat mensen mij boos aankeken, terwijl dat helemaal niet zo was. Daardoor ontstonden er misverstanden. Ik dacht dat mijn vriendinnen boos naar mij keken en daardoor nam ik afstand van ze. Doordat ik steeds meer afstand nam, verloor ik die vriendinnen uiteindelijk."

Hulp en medicatie

Op een dag werd het Sasha teveel en ging ze met haar verhaal naar haar moeder. "Ik was in paniek de school uitgerend, omdat ik last had van hallucinaties. De hallucinaties beheersten mijn leven, het is zo eng om er een te hebben. Je kunt de waarheid niet meer van de verbeelding scheiden. Toen ik dat aan mijn moeder vertelde, herkende zij in mijn verhaal de symptomen van mijn familieleden en daarom ging ze naar de dokter. Op dat moment dacht ik zelfs dat mijn moeder soms boos naar me keek, en nam ik ook afstand van haar. Zo erg was het. De dokter verwees mij door naar een GGZ-instelling met een psychiater. Van hem kreeg ik medicijnen. Gelukkig was het toen net zomervakantie en kon ik rustig aan de medicatie wennen." 

Sasha's vrienden reageerden gelukkig goed toen ze vertelde over haar psychoses. Ook haar vriendinnen via een online art-community gaan er goed mee om. 

Thuiszitten

Het eindexamen gymnasium dat Sasha moest maken ging erg goed, omdat haar medicijnen toen aansloegen. "Wel waren er maatregelen getroffen: zo mocht ik in een stille ruimte het examen afmaken als het niet ging en ik kreeg extra tijd. Helaas ging het na het examen weer slechter. Momenteel zit ik thuis."

Ook al zit Sasha thuis, ze verveelt zich zeker niet: "Ik wandel graag in de natuur met mijn moeder en ik volg een bachelor Engels thuis op de pc. Naar school gaan is gewoon te stressvol. Het fijne van thuis leren is dat ik kan stoppen als het teveel wordt. En dat is voor mij erg belangrijk."

Sasha is niet haar echte naam. Ze wilde graag anoniem blijven.

Gepubliceerd op 3 december 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

M.

M.

Dit is zo herkenbaar, heb bijna hetzelfde meegemaakt. Alleen dan net met hallucinaties, maar extreme paniek/angst. was ook bij mij in de vierde klas en heb ook een tijdje thuis gezeten. en vertelde het eerst ook niemand. en voor mij blijkt full time school ook te veel.
in ieder geval veel sterkte.
Bij mij gaat het nu redelijk goed, al had ik dat aan het begin niet kunnen denken.

9 jaar geleden

A.

A.

Wat jij met fietsers had heb ik met auto's.

8 jaar geleden

Pepijn

Pepijn

dat moet vreselijk zijn geweest :(

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.