Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Leestip: Stuk

Leestip: Stuk

Door Mette

Het boek Stuk van Judith Visser is een boek over een meisje dat gepest wordt en daardoor langzaam doordraait. Al lijkt dat gegeven op het eerste gezicht misschien een beetje standaard, het einde van het verhaal is nog een hele verrassing.

In één minuut verklapt een jonge lezer op Scholieren.com en Whylovethisbook.com wat zijn 'allerallerfavorietste' boek is. Mette kiest steeds een nieuwe video uit, zodat jij je kunt laten adviseren over een boek dat je nog niet kende. Superhandig voor je leeslijst!

Het boek gaat over de zestienjarige Elizabeth. Ze is te dik en wordt op school ernstig gepest. Haar enige vriend is de rat Sattnin. Ze heeft gescheiden ouders en haar moeder is werkverslaafd. Elizabeth is stiekem verliefd op een knappe jongen uit haar klas, Alec, wier vriendin het toonbeeld van perfectie is. Elizabeth voelt tegelijkertijd grote bewondering en jaloezie tegenover deze vriendin en wil het liefst hetzelfde zijn als zij. Langzaam ontwikkelen een minderwaardigheidscomplex, een eetstoornis en een zieke geest zich.

Gestoord persoon

De titel 'Stuk' is misschien niet het meest gelukkig gekozen. Ikzelf dacht hierbij in ieder geval meteen aan een slap jeugdboek. Maar helemaal terecht was die gedachte niet. Want hoewel het misschien geen super literair werk is, is Stuk zeker wel spannend én verrassend. 

Pesten is een terugkerend thema, toch wordt het onderwerp op een originele manier uitgewerkt. Het lukt de schrijfster om de gedachtegang van een gestoord persoon aannemelijk te maken en dat is best knap. Alle gekke dingen die Elizabeth zich in haar hoofd haalt, lijken je als lezer eigenlijk best logisch. 

Makkelijk te lezen

Bovendien leest het als een trein. Er wordt geen moeilijke taal gebruikt, de zinnen zijn niet te lang. De bladzijden vliegen aan je neus voorbij zonder dat je het doorhebt en voor je het weet bereik je alweer de achterkant van het boek.

Geen literair meesterwerk dus dit keer, maar wel een leuk boek en zeker lezenswaardig. Ook voor wie zich door de lessen Nederlands heen moet slaan om niet in slaap te vallen (of eigenlijk juist voor die mensen) is dit boek zeker geschikt. Want geef toe, het is voor de verandering best leuk dat je een boek eerder uit hebt dan verwacht. 

 

Gepubliceerd op 24 november 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

V.

V.

Wie is eigenlijk de auteur?

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.