Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De revolutie van superfoods

De revolutie van superfoods

Vroeger waren jeans van Levi’s de standaard, roken was geweldig en regelmatig wat fastfood nuttigen heel cool. Tegenwoordig is dat heel anders: geitenwollensokkentypes zijn hip. De daarbij horende superfoods (denk: gojibessen, tarwegrassapjes en quinoa) zijn het helemaal. En stiekem doe ik zelf ook een beetje aan die hele gezondheidshype mee.

In mijn omgeving zie ik het steeds duidelijker, al die enorm gezonde eetgewoonten, alias superfoods. Als ik mijn tijd doorbreng met vrienden en klasgenoten in de pauze, eet niet meer iedereen een kroketje of een zak chips, maar worden de meest onbekende producten uit rugzakken tevoorschijn getoverd. 

Er is altijd één klasgenootje bij die vraagt: “Hé, wat is dat?” “Oh gewoon, *noemt vreemde naam waar niemand ooit van gehoord heeft*.” Het genoemde voedsel valt eigenlijk altijd onder de categorie A. Gezond B. Biologisch C. Allebei of D. Op een andere manier geitenwollensokwaardig en dus überhip.

Kwaliteit en kwantiteit

Zelf waag ik mij ook aan een moerbeibes (terwijl ik daar een paar jaar geleden nog nooit van had gehoord), ik let zelfs een beetje op mijn gebruik in plastic tassen en héél stiekem let ik er ook op als ik kleding koop. Al blijft ik toch gewoon een vrouw, dus als dat sjaaltje in de Primark staat te gíllen om m'n aandacht, dan tja... verlies ik spijtig genoeg mijn zelfbeheersing.

En daar zit wel een gekke tegenstelling. Ik word constant beïnvloed door de reclamewereld, op een directe en indirecte manier. Door al deze informatie kom ik tot de volgende conclusie: verantwoord spul = cool. Maar daarnaast denk ik ook dat de Mac super is en de Primark helemaal geweldig. Vervolgens ontstaat er een vreemde kortsluiting in mijn hersenen en word ik gewoon wispelturig. De ene keer prefereer ik kwaliteit, een andere keer kwantiteit.

Biologische kipburger

En zo ga ik voordelen van producten meer als excuus zien om ze te kopen. Loop ik de Starbucks binnen dan houdt de gedachte dat het Fairtrade is mij zoet. Koop ik iets bij H&M dan troost ik mijzelf met idee dat ze hun CO2- uitstoot hebben verlaagd. En als ik dan toch kies voor een lekkere (en eigenlijk heel ongezonde) kipburger, zorg ik er in ieder geval voor dat 'ie biologisch is. Ben ik toch nog heel erg hip bezig, toch?

Gepubliceerd op 22 november 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

O.

O.

In het kader hiervan nog een vraag: Ik zie regelmatig mensen met blaadjes, komkommer of sla in hun flesje water en denk dan altijd wtf? why? Is dat in het kader van deze hype? En wat is daarvan de toegevoegde waarde?

9 jaar geleden

V.

V.

Ik heb wel wat blaadjes of schijfjes citroen in andermans fles gezien. Eerst dacht ik dat het voor de smaak was, maar die komkommer fascineert me. Proppen ze er dan een hele komkommer in? Verder denk ik wel dat het binnen dit kader valt.

9 jaar geleden

Mette

Mette

Leuk!

9 jaar geleden

O.

O.

@Vanessa: nee gewoon schijfjes. maar ik vraag me af waarom? als je gezond wil doen dan eet je toch gewoon een komkommer ipv een paar schijfjes in je flesje te doen?

9 jaar geleden

V.

V.

Tja...dat is een goeie vraag die daar stelt.

9 jaar geleden

J.

J.

Nee. Vanessa, nee. Ik ben diep gekwetst.

still love you though

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.