Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Allemaal aan de XTC!

Allemaal aan de XTC!

Door Daniëlle

Vorige week zijn er naar schatting zo’n tien mensen aan overleden; drie daarvan tijdens het Amsterdam Dance Event. Zes procent van de bevolking en meer dan veertig procent van de party- en festivalgangers heeft het weleens gebruikt. En ik denk dat het gelegaliseerd zou moeten worden.

Wacht, laat me dit nog eens zeggen:

Vorige week zijn er naar schatting zo’n 63.000 mensen aan overleden. Dit gebeurde overal ter wereld, waarschijnlijk vielen er in Nederland meer dan drie doden door dit middel. Ruim tachtig procent van de Nederlandse bevolking gebruikt het. Op party’s en festivals bijna iedereen. En het is hartstikke legaal.

Waarom alcohol wel en XTC niet?

Alcohol is schadelijker

VPRO's Tim den Besten pleitte in een column al voor 'meer pillen voor iedereen' en dat leverde best wat commotie op. Maar als je eens even gaat rekenen, valt er best wat voor te zeggen.

Alcohol is namelijk 460 keer (!) zo dodelijk is als XTC, (wiskunde blijkt toch ergens goed voor te zijn!) heb ik berekend aan de hand van cijfers uit onderzoeken van onder andere WHO en het Nationaal Kompas. Beide zijn drugs. Sterker nog: harddrugs. Natuurlijk is alcohol makkelijker te verkrijgen (hoewel iedere kneus die ooit uitgaat en/of een internetverbinding heeft doodeenvoudig aan XTC kan komen) en is het simpeler om je per ongeluk dood te zuipen. Toch kunnen dat niet de enige redenen voor het verschil zijn: in groepen waar veel XTC gebruikt wordt (party- en festivalgangers), is alcohol immers ook vaker de doodsoorzaak dan het pilletje.

Pillen bij de Appie

Sterker nog: een groot deel van de XTC-doden had eenvoudig voorkomen kunnen worden. Het grootste risico aan het slikken van XTC is namelijk dat je niet weet of je pil van goede kwaliteit is. Vervuilde pillen (dus pillen waar troep in zit die er niet in thuishoort) of supersterke pillen zijn zo goed als altijd de moordenaars op het feestje. Hoe voorkom je dat? Kinderlijk eenvoudig. Zorg ervoor dat mensen schone pillen met een geteste concentratie MDMA (de werkzame stof) krijgen. En hoe kom je daar aan? Legaliseer de drug en reguleer de markt.

Legaal? Gereguleerde markt? Ik zie veel mensen al denken: dan fietsen alle jongeren straks naar de lokale Appie voor van die geestverruimende troep... Dat kan echt niet!

Paffen en zuipen

Want gaan de jongeren niet massaal aan de XTC als het legaal wordt gemaakt? Waarschijnlijk wel. Ten opzichte van alcohol zijn er aardig wat voordelen te bedenken. Zo is het bijvoorbeeld een stuk goedkoper: voor drie tot vijf euro ben je een avond zoet. Maar is dat wel zo erg?

Nee, het gebruik van XTC is zeker niet honderd procent veilig. Ja, het heeft gezondheidsgevolgen. Maar nu drinken veel jongeren zich ieder weekend lam en de rest van de week paffen ze lekker door. En dat terwijl er uit stapels en stapels onderzoeken is gebleken dat alcohol en tabak allebei veel schadelijker zijn dan XTC. Bij die onderzoeken werd bovendien uitgegaan van de huidige, vaak overgedoseerde en vervuilde XTC.

Zes voet low

Komt nog bij dat de legalisering van XTC er ook meteen voor zou zorgen dat scholen het wel serieus móeten meenemen in hun voorlichting. Als je weet hoe een drug werkt, is de kans dat je 'm verkeerd gebruikt kleiner. Zo is de drug dus nog minder schadelijk.

Moeten we meteen allemaal onze biertjes verruilen voor pilletjes? Niet per se, maar de optie om dit op een veilige manier te doen zou er wel moeten zijn. Dan kunnen we tenminste high worden zonder meteen zes voet low te gaan.

Gepubliceerd op 3 november 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

M.

M.

ik vind dat het verboden moet worden mijn zus was verslaafd maar nu meer dan een jaar clean

9 jaar geleden

E.

E.

idd wat zal de wereld er niet stom uit zien als iedereen hier en daar een pilletje neemt er zullen veel meer ongelukken zijn. Mensen zullen zeer vlug drugs nemen gewoon omdat ze zich stoer voelen en zolang je drinkt met mate is het nog steeds gezonder dan zo'n pilletje waarvan je hersenen afsterven!

9 jaar geleden

E.

E.

Idd Daniëlle!
XTC moet legaal worden. Laat al die jongeren zoals jij dat dagelijks maar innemen!!

Hopelijk maken ze wel slechtere pillen, zijn we meteen van de junks af.

9 jaar geleden

D.

D.

Kun je een link plaatsen van dat onderzoek? Absoluut zal XTC vast minder dodelijk zijn, want veel minder mensen gebruiken XTC dagelijks dan mensen alcohol drinken. Ik ben daarom nieuwsgierig of XTC relatief ook veiliger is.

Daarnaast kun je geloof ik pilletjes al laten onderzoeken, of ze wel of niet veilig zijn.
Verder kun je ook gewoon geen pilletjes nemen. Veel mensen hebben altijd al festivals overleefd zonder aan de drugs te hoeven.

9 jaar geleden

Daniëlle

Daniëlle

Sorry dat het wat langer duurder (druk, druk, druk met school). De cijfers komen van De correspondent, het nationaal kompas en de WHO. Het onderzoek over alcohol: http://www.who.int/mediacentre/news/releases/2014/alcohol-related-deaths-prevention/en/.



XTC pillen kun je inderdaad laten onderzoeken bij de GGD, maar dat mag niet meer op feestjes en festivals (want aldus het CDA: "Dat is niet nodig, want het is illegaal.") en dat is nu juist waar de meeste mensen hun XTC kopen.

Natuurlijk kun je gewoon geen XTC nemen. Het punt is meer dat het vrij belachelijk is dat stoffen die in principe schadelijker zijn wél hartstikke legaal en sociaal geaccepteerd zijn, en dat iedereen voor zichzelf de keuze zou moeten kunnen maken of ze wel of geen XTC willen gebruiken.

9 jaar geleden

D.

D.

Legaliseren, voorlichten en controleren.

We hebben in Nederland helaas al heel lang de gedachte dat het helpt om dingen te verbieden. Er is nog geen enkel voorbeeld van het succesvol verbieden van dingen die slecht zijn voor de gezondheid, er zijn echter wel voorbeelden van het falen van het verbieden van ongezonde dingen (denk aan de drugspas van Opstelten)

Tot je 18e is je levensstijl, en het al dan niet ongezond zijn daar van de verantwoordelijkheid van je ouders. Als je ouder bent is het de verantwoordelijkheid van jezelf.

Daarom ben ik van mening dat drugs gelegaliseerd moeten worden en de alcoholleeftijd omlaag moet.

Ook moeten naar mijn idee de accijnzen op tabak en alcohol omlaag. Als jij de keuze maakt om een bepaald product te gebruiken dan is dat jou verantwoordelijkheid en daar hoort de overheid zich niet mee te bemoeien, uiteraard zijn de gevolgen wat bij mij betreft dan voor de gebruiker.

Uiteraard zijn er gevallen waarin het persoonlijk gevoelig ligt, bijvoorbeeld omdat een familielid of vriend problemen hadden met drugs, maar dat is geen reden om het voor anderen te verbieden.

Ook is het natuurlijk onzin om iedereen die af en toe genotsmiddelen gebruikt af te schilderen als een mislukte idioot. Als je jong bent moet je wat uitproberen.

9 jaar geleden

X.

X.

WIL JE UITPROBEREN. GA ALLEEN DOOD EN BETREK GEEN ANDERE MENSEN ERBIJ. KINDEREN WORDEN MEEGESLEEPT DOOR ANDERE "STOERE" KINDEREN ZOALS JOU. DUS STIL EN IK BEN GEEN OUDE OPA DIE OP DE BANK ZIT EN ZN MENING GEEFT. NEE. DUS GEBRUIK WAT JE WILT MAAR LAAT ANDERE MENSEN JOU NIET VOLGEN!!!!

9 jaar geleden

S.

S.

Legalisatie van drugs leidt natuurlijk niet tot minder drugs doden. Meer mensen gaan het dan gebruiken, meer mensen gaan er dood aan. Tel daarbij het aantal doden door het 'veel gevaarlijkere' alcohol (hoe vergelijk je dat??) bij op en je hebt een netto stijging in aantallen doden. Dat moeten we helemaal niet willen.

9 jaar geleden

S.

S.

vertel me EEN ding. waar slaat heel deze tekst op. wil je nu dat iedereen gaat protesteren om XTC legaal te maken. XTC moet verboden blijven want als het legaal word gemaakt gaan meer mensen dood. nu gaan ze er niet aan dood omdat weinig mensen het gebruiken doordat het illegaal is. slimme mensen denken er over jou, tenminste ze zijn slimmer dan jou. kneusjes gaan meer gebruiken van XTC pillen dan dat nodig is. dus verwijder gewoon deze onzin tekst wat niemand laat het legaal worden. DOEIDOEI.

9 jaar geleden

B.

B.

Beste onderdanen,

Hier spreekt jullie toekomstige Keizer Barry der Dritte. Wij vinden dat drugs volledig gelegaliseerd moet worden voor de mensen met het meeste vermogen. Dit is een beperkte groep. Alleen door middel van ongelijkheid kunnen we een machtig rijk opbouwen. godsdiensten zijn verboden. Geloof in de keizer. HULDE AAN DE KEIZER!!!!!

- die übermensch

9 jaar geleden

K.

K.

eens

6 jaar geleden

A.

A.

Goed stuk! Interessant verhaal, ik mis alleen af en toe de bronvermelding voor de betrouwbaarheid. Gezien de reacties snappen veel mensen niet waar je het over hebt; het gebruik van XTC wordt veel groter gemaakt dan dat het is. Mijn mening is inderdaad ook dat door middel van legalisering er goede voorlichting gegeven kan worden en er meer controle over het gebruik zal zijn.

7 jaar geleden

J.

J.

kaxhbeeeeee

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.