Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Muziek: Led Zeppelin

Muziek: Led Zeppelin

Na The Beatles en The Rolling Stones braken de jaren '70 aan en die brachten weer een nieuwe golf aan bands met zich mee. Daartussen zat een van de beste rock 'n roll-bands aller tijden: Led Zeppelin. Een korte geschiedenis, onder andere over drie uur durende concerten en kritiek van de The Who-drummer.

The Beatlesde Rolling Stones, Bob Marley, Madonna, en ga zo maar door. Voorgaande artiesten drukten allemaal hun stempel op de geschiedenis. Maar ken jij het verhaal achter deze muzikale talenten? Bloggers Ivo en Ivana pluizen het uit en geven een geschiedenislesje. Deze keer: Led Zeppelin.

In de kinderschoenen

Toen Led Zeppelin werd opgezet, had er net een muzikale revolutie plaatsgevonden met bands als de Rolling Stones en The Beatles. Rock stond nog in de kinderschoenen en de band waar Jimmy Page (de oprichter van Led Zeppelin) bij begon was zo'n beginnende rockband. Er werd veel geëxperimenteerd en vooral Jimmy Page leerde er veel skills. Uiteindelijk viel de band uit elkaar, maar Jimmy wilde absoluut niet stoppen. Hij zette een nieuwe band op met Robert Plant als zanger, John Paul Jones als bassist en John Bonham op het drumstel. 

Loden ballon

In het begin speelden ze vooral nummers van Page's oude band. Daarmee tourden ze door Scandinavië. De drummer van The Who, een andere legendarische band, vond de nieuwe band maar een eendagsvlieg. Hij zei dat de band 'would go down like a lead balloon' - ten onder zou gaan als een loden ballon dus. De band reageerde daar ironisch op en 'Led Zeppelin'. 

Op 12 januari 1969 bracht Led Zeppelin het eerste, gelijknamige album uit. Het door de meeste mensen best bevonden album, Led Zeppelin IV, dateert uit 1971. Op dat album staat hun grootste hit, Stairway to Heaven, dat nog steeds niet uit de Top 2000 weg te slaan is. Wat nog een factor was voor hun succes, was het feit dat ze (op één keer na) nooit optraden op tv, waardoor je wel naar hun concert móest om ze te zien. Die concerten duurden daarom wel drie uur en waren razendsnel uitverkocht. 

Gouden kwartet

Led Zeppelin was niet zo 'revolutionair' als The Stones en Beatles, maar de muziek die ze maakten was gewoon ontzettend goed! Jimmy Page wordt nog steeds gezien als een van de beste rockgitaristen allertijden en Robert Plant is uitgeroepen tot de beste rockzanger. Ook was de ritmesectie (de drums en bas) ontzettend sterk. Ze konden snoeiharde rock spelen, maar ook gevoelige blues.  Al met al een gouden kwartet dus. 

Over hits valt natuurlijk veel te twisten, maar hieronder een aantal bekende nummers van de band.

1. Stairway to heaven 

2. Whole Lotta Love (zong Robert Plant dit jaar op Pinkpop)

3. Rock and Roll

4. Immigrant Song

5. Black Dog

Gepubliceerd op 31 oktober 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.