Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Alyssa (13) wil naar mars verhuizen

Alyssa (13) wil naar mars verhuizen

Door 7Days

De Amerikaanse Alyssa Carson (13) weet het zeker: ze gaat emigreren. Naar Mars. In haar ogen is de ruimte een groot onontdekt mysterie dat erom smeekt ontraadseld te worden. "Je moet babystapjes nemen. Nu eerst Mars. Dan kunnen latere generaties misschien de Melkweg uit." Door Malou van Zwieten / 7Days

Kan dat, naar Mars verhuizen?
Alyssa: "Nu nog niet. Maar er zijn verschillende organisaties bezig om het mogelijk te maken. Ik ben ambassadeur van Mars One, een Nederlands initiatief. Dat zamelt geld in om een groep mensen op ontdekkingsreis naar Mars te kunnen sturen en daar een leven op te bouwen. Hopelijk kan ik gaan tegen de tijd dat ik achttien ben."

Oké, stel: over een paar jaar arriveer jij op Mars. Wat dan?
"Eerst ben ik gewoon heel erg blij, denk ik. Daarna ga ik samen met de andere nieuwe Marsbewoners op zoek naar water en leven. We moeten hard werken om een atmosfeer te creëren die lijkt op die op aarde. Zodat mensen over driehonderd jaar volkomen normaal en veilig op Mars kunnen wonen."

Nou ja. Dat geloof je toch niet écht?
"Het is waar. Mars lijkt eigenlijk heel erg op de Aarde. De rode planeet heeft zo ongeveer alles dat we hier ook hebben, maar omdat-ie wat verder van de zon af staat, is hij een beetje verdroogd. Je moet ’m gewoon een paar graden opwarmen, dan wordt hij weer bewoonbaar. Hoe, dat moeten we nog uitzoeken, maar dat gaat een stuk sneller als we op Mars zijn dan wanneer we dat hiervandaan proberen."

Hoe weet je dat allemaal?
"Toen ik drie jaar was, zag ik iets op televisie. Een tekenfilm of zo, waarin mensen op een missie naar Mars gingen. Sindsdien ben ik mijn vader aan zijn kop blijven zeuren om uitleg, video’s en boeken. Ik heb over de hele wereld ruimtekampen bezocht en ben naar alle bezoekerscentra van de NASA geweest. Alle specialisten komen weer met nieuwe verhalen. Het wordt nooit saai. En zo leer ik dus een heleboel."

Ben je niet bang voor gevaar, of heimwee?
"Ik praat er veel over met mijn vader. We hebben alle scenario’s al op een rij gezet. Eén ervan is dat ik nooit meer terug kan. Dat is even slikken. Elk telefoongesprek vanaf Mars heeft vijftien minuten vertraging, dus tegen de tijd dat je allebei hallo hebt gezegd, ben je een half uur verder. Dat is precies de reden dat het zo lastig is om vanaf de aarde Mars te onderzoeken: alles duurt een eeuwigheid. Dus ja, ik weet niet wat me te wachten staat, er zitten risico’s aan. Maar daar denk ik niet over na, omdat het belang van de Marsmissie al die nadelen overtreft."

Maar wat is er nou zo belangrijk aan Mars dat je alles wilt achterlaten? "Het voortbestaan van de mensheid! Het is zeker dat de zon ooit op zal branden. Dan is geen planeet meer bewoonbaar. Het duurt misschien nog wel duizenden jaren, maar als we straks willen overleven, moeten we nu al nadenken over manieren om naar andere sterrenstelsels te reizen. Mars is de eerste stap. Van daaruit kunnen we hopelijk verder."

Meer weten over Alyssa? Check haar blog!

Dit interview komt uit jongerenkrant 7Days, die elke vrijdag in de brievenbussen en boekhandels ligt. De redacties van 7Days en Scholieren.com bundelen de krachten: een selectie van het nieuws uit 7Days en wordt doorgeplaatst op Scholieren.com en onze beste blogs verschijnen in de krant. Meer weten over onze samenwerking? Klikkerdeklik.

Gepubliceerd op 20 oktober 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

P.

P.

De zon kan nog miljarden jaren branden, dus daar hoeven we ons de komende miljoenen jaren nog niet druk over te maken.
Naar Mars verhuizen, waarom beschermt niemand dat kind tegen zichzelf?

9 jaar geleden

S.

S.

Omdat dat een kind een fantastische droom heeft!

9 jaar geleden

M.

M.

idd!

9 jaar geleden

P.

P.





Over 2 miljard jaar is het hier al te heet om te overleven. De zon is groeiende en naarmate de zon reusachtiger wordt, wordt het hier steeds minder leefbaar. Over 4.5 miljard jaar is de zon op, maar dan is al het leven hier al 2.5 jaar uitgestorven tegen die tijd. We moeten best voortmaken als we iets willen bereiken. Hoevaak zie je nu al niet zoveel bosbranden elk jaar? Ga maar na hoe het er hier over 2 miljard jaar aan toe gaat. Dan wil je wel ontsnappen.

8 jaar geleden

M.

M.

onziiinnnnnnnnn naar mars, wie gelooft die organisaties nu allemaal :/

9 jaar geleden

J.

J.

Het melkwegstelsel uit? Dacht het niet meisje. 100000 lichtjaar.

9 jaar geleden

M.

M.

ooit lachte mensen bij het idee om ooit op de maan te komen. Dus waarom ook niet? De grootste ontdekkingen en acties zijn ontstaan uit dromen en passie. Nou dit kind heeft dat wel, dus ik vertrouw dat wel.

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.