Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Vierentwintig uur lang coderen

Vierentwintig uur lang coderen

Door Ivo

Programmeren is dé vaardigheid van de toekomst, vindt Eurocommissaris Neelie Kroes. Daarom werd afgelopen week de Codeweek georganiseerd door heel het land. Basisscholieren kregen lessen in scripts en jongeren konden verschillende workshops coderen volgen. Aan het einde van de week konden ze aan de slag tijdens de 24-uurs Hackathon op het Media Park in Hilversum. Scholieren.com was erbij. 

Meer dan honderd deelnemers uiten hun codeer-hart op vrijdag de zeventiende in hartje Hilversum. Studio 3, waar normaal televisie-opnames plaatsvinden, is dit weekend de plaats waar de grote Hackathon plaatsvindt. De spanning op de gezichten van de hackers, die volgens Kroes de toekomst van Nederland zijn, is duidelijk te zien. 

Technologie is de basis

De Codeweek is ontstaan vanuit het idee dat er te weinig mensen zijn die kunnen coderen. Het wordt in de komende jaren steeds belangrijker; er moeten in 2020 in Europa zelfs één miljoen mensen kunnen programmeren om aan onze digitale behoefte te voldoen. 

De directeur van Kennisnet, die het event mede organiseerde, is van mening dat programmeren een verplicht schoolvak moet worden. "Tegenwoordig is de basis van elk beroep technologie, daarom moeten steeds meer jongeren kunnen coderen. Elke schooldirecteur die ik spreek is van mening dat het belangrijk is. We proppen nu alles in één codeweek, maar waarom zou dat niet in alle schoolweken kunnen?"

Campus voor één dag

Eurocommissaris Neelie Kroes opent de Hackathon door zelf een stukje te gaan coden en daarmee is het evenement officieel geopend. De campus bestaat uit een grote zaal met veel stopcontacten, draadloos internet en een tweede zaal die wat lijkt op een feesttent waar normaliter Oktoberfesten worden gehouden. Later op de dag blijkt dat het de eetzaal is, want alle deelnemers brengen er vierentwintig uur op de campus door.

Wim van den Bergh uit Huizen geeft meteen toe dat het hem waarschijnlijk niet gaat lukken heel zijn plan uit te werken binnen vierentwintig uur. "Een klein opzetje moet er wel inzitten," vertelt de jonge programmeur. Hij kan al redelijk scripten, maar is op de Hackathon om nog meer te leren. "Ik ken de gebruikelijke talen als HTML en CSS al, maar ik wil hier mijn kennis van PHP uitbreiden. Wat ik wil gaan maken is een product voor de obligatiemarkt. Ik wil obligaties min of meer gaan crowdfunden waardoor mensen met een wat minder inkomen toegang krijgen tot de financiële markt en daardoor ook een hoger rendement kunnen maken voor hun spaarrekening."

Wim in actie tijdens de Hackathon. (Foto: Rodney Kersten)

Bootcamp voor codeernoobs

Liam en Samuel uit Tilburg hebben ooit al wat kleine projectjes gedaan, die ze hier helemaal willen gaan uitrollen. Ze hopen er wellicht prijzen mee pakken. "Ons doel is natuurlijk om te winnen, maar daarnaast ook om met andere mensen samen te leren. Ons idee is nog niet helemaal uitgewerkt, maar we willen gebruikmaken van User Generated Content (zoals de verslagen van Scholieren.com die ingezonden zijn door mensen buiten de site) om andere mensen te leren programmeren. Het is een soort spel." 

Niet alleen ervaren programmeurs zijn aanwezig, maar ook de mensen die nog nooit eerder hebben gescript. Nanette Vellekoop (15) uit Hilversum wil hier gaan leren coderen op de zogenaamde bootcamp. "De bootcamp is voor de codeernoobs die mee willen doen met de Hackathon, maar nog niet (goed) kunnen coderen", vertelt ze. "Ik word geholpen door programmeurs en krijg een soort basiscursus. Ik ben nu aan het leren coden, nadat ik een cursus HTML en CSS heb gekregen. Nu heb ik een pagina met mijn naam en die van mijn school. Echt een basissite."

In slaap gevallen

Na afloop van de Hackathon spreek ik Wim weer. Hij heeft de 24 uur helemaal volgemaakt. "De dag werd afgesloten door Prins Constantijn, dus dat was erg bijzonder. Intussen heb ik een homepage gemaakt en een groot deel van het dashboard is al af. Het is wat mij betreft een groot succes geweest." 

Nanette heeft het net niet gehaald. "Ik ben uiteindelijk om zeven uur 's ochtends in slaap gevallen," zegt ze. Maar ze heeft ook goed nieuws: "Ik ben al heel ver in de codeertalen gekomen. Daarom ben ik uitgeroepen tot de talentvolste codeerder van de bootcamp!"

Helaas vielen Liam en Samuel niet in de prijzen; Whizzkid Puck Meerburg (15) en z'n team eindigden op de eerste plaats. 

Gepubliceerd op 19 oktober 2014

REACTIES

G.

G.

kijk naar de reflectie hij drinkt bier

9 jaar geleden

H.

H.

*ah-basic cola

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.