Je pauze opofferen voor schoolwacht

Je pauze opofferen voor schoolwacht

Ik wandel op een doodnormale middag door de kantine. Hè, was da nou? Daar ligt een propje op de grond! Ik voel de priemende ogen van de conciërge in mijn rug en loop snel naar het dichtstbijzijnde slachtoffer. "Pardon, zou je dat even willen opruimen?" Ik ben namelijk klikspa.. eh, schoolwacht deze week. Een nieuw 'opvoedkundig' concept bij mij op school.

De boomlange jongen gaat voor mij en mijn medeschoolwacht staan. Gezellig, confrontatie. "Het is niet van mij", antwoordt hij en draait zich weg naar zijn vrienden. Kom op Vanessa, denk aan je 60 minuten durende training. Hij heeft drie kansen tot je hem een gele kaart moet geven, dus probeer het nog een keer! "Maar, je moet echt…" De boomlange jongen kijkt me woedend aan. De discussie over het stomme propje loopt uit de hand en de starende congiërge komt erbij staan. Mijn eerste dag als klikspaan.

Als schoolwacht blaf ik dus leerlingen toe dat ze troep op moeten ruimen. Meestal is die troep niet eens van hen. Soms geef ik een scholier liefdevol een handschoen, zodat de bofkont in kwestie die vieze stinkende banaan niet met zijn blote handen hoeft op te pakken.

Sociale vaardigheden

Om zelf ook nog een beetje pauze te hebben verlaat ik tien minuten eerder elke les vóór de pauze. En kom tien minuten later binnen na de pauze. In die pauze zelf moet met mijn medeklikspanen in een deprimerend, grijs, verlaten hok zitten. Nippend aan de slappe thee en een boterhammetje in de hand, ervaar ik het mislukte leven. Ik hoor je denken: 'Joh, niet zo negatief, er zitten genoeg voordelen aan Vanessa!' Volgens de schoolleiding zou ik namelijk sociale vaardigheden opdoen en anderen leren accepteren en respecteren. Mijn corrigerende gedrag zou het gedrag van leerlingen zelfs bijstellen. En de school wordt natuurlijk schoner.

Maar hierbij komen er direct al een paar vragen in mij op. Wat voegt zo'n week schoolwacht zijn toe aan mijn social skills? En waarom nu pas leren om anderen te accepteren en respecteren? De sociale vaardigheden die de volwassenen bedoelen zouden veel beter in het onderwijs zélf doorgevoerd kunnen worden. Zoals leerlingen leren om opbouwende feedback te geven of om samenwerkingsopdrachten beter te begeleiden.

Gelukkig ben ik inmiddels ex-schoolwacht. In de pauze komt een meisje in haar blauwe schoolwacht-jack aarzelend op me af. "Eh, Vanessa, pardon. Zou je dat even willen opruimen?"

Gepubliceerd op 19 oktober 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

P.

P.

Een gele kaart, en dan? Na 2 gele kaarten een rode?

9 jaar geleden

V.

V.

bij een gele kaart moet je 2 uur nablijven.

9 jaar geleden

M.

M.

zo fucking kut

9 jaar geleden

N.

N.

Toch was het leuk om je medeklikspaan te zijn (:

9 jaar geleden

M.

M.

Bij ons op school hebben we dat niet, soort van. Wij hebben stewards. Dat zijn leerlingen die 1 hele dag training hebben gehad in het weekend vlak na of voor de zomervakantie. Die doen dit soort dingen vrijwillig.

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.