Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Een school vol roze strikjes

Een school vol roze strikjes

Staat Nationale Coming Out Day al in jouw agenda? Op die dag wordt er door heel het land aandacht gevraagd voor homoseksualiteit. De Haagse school De Populier nam vrijdag alvast het voortouw: tijdens de pauze verspreidden ze door de hele school roze strikjes en lintjes. "Iedereen mag op onze school zijn wie hij wil zijn."

Tijdens de tweede pauze om kwart voor twaalf verzamelt de negenkoppige leerlingenraad zich rondom een doos roze lintjes. Een van de leden, de 15-jarige Rogier van der Zwan, roept de actie nog even om: "Vandaag kun je een lintje ophalen in de hal!" Met de lintjes willen de scholieren benadrukken dat homoseksualiteit op hun school geen taboe is.

Homoseksualiteit accepteren

Een minuut nadat zijn boodschap door de school galmde, loopt het al storm. "Tijdens onze eerste pauze waren alle strikjes al op", vertelt Rogier. "Gelukkig hadden we ook nog een voorraadje roze lint gekocht, maar die was er ook al snel doorheen. We zijn dus nog even snel naar de winkel gerend om 125 meter extra lint te halen."

De leerlingenraad bedacht het idee tijdens een gezamenlijk etentje. "Er zijn meerdere leerlingen openlijk homo op onze school", vertelt Charlotte, lid van de leerlingenraad, tijdens het uitdelen. "Waaronder ook Rogier."

Rogier: "En het leuke is dat niemand er pesterig over doet. Je mag hier zijn wie je wil zijn",  vult hij aan. "Daarom willen we een voorbeeld geven aan andere scholen. We willen laten zien dat je hier op school gerespecteerd wordt, wie je ook bent, op wie je ook valt. Daardoor hopen we andere scholen te kunnen stimuleren om homoseksualiteit ook te accepteren."

Rogier in actie tijdens de pauze.

Strijd om de lintjes

Het uitdelen van de lintjes lijkt wel een strijd voor de leerlingen van de Populier. Van alle kanten komen scholieren aanstormen om een lintje op te halen. Na tien minuten duwen en trekken is ook de 125 meter extra lint alweer op. "Is er echt niks meer?", komt een groepje meiden vragen. Een van hen draagt trots een strikje op de borst. "Wij willen ook een lintje", zeggen ze teleurgesteld.

De lintjes mogen dan wel snel op zijn, de actie kostte toch nog het nodige voorwerk: de leerlingenraad moest namelijk alle 450 strikjes aan speldjes rijgen. "Dat was best een klus", geeft Rogier toe. "We hebben er dan ook een hele maandagavond voor uitgetrokken." Hij is erg tevreden met het resultaat. "Bijna alle leerlingen lopen nu rond met iets roze. Zo helpen we weer een taboe de wereld uit."

Iedereen komt een roze strikje ophalen bij de Leerlingenraad.

Gekleurde armbandjes

En niet alleen de leerlingen, ook de docenten zijn enthousiast over de actie. Docente Esmée Hegge begeleidde de negenkoppige raad bij de actie en staat fanatiek mee te knippen tijdens het uitdelen. Ook de rector en andere docenten loopt trots door de schoolgangen rond met een strikje op de borst. "Volgend jaar gaan we het nog breder aanpakken", zegt een van de docenten. "Dan maken we allerlei gekleurde armbandjes: we respecteren ook moslims, joden en andere mensen. Het maakt niet uit wie je bent, op onze school mag je jezelf zijn." De leden van de Leerlingenraad vinden het een goed idee en geven elkaar een high five. "Dat staat alvast voor volgend jaar op de agenda."

Gepubliceerd op 10 oktober 2014

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.