Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Sjoerd doet het technasium

Sjoerd doet het technasium

Een paar jaar geleden hoorde ik voor het eerst van de term technasium. Eerst dacht ik dat de persoon in kwestie het gymnasium bedoelde, maar het technasium bleek een apart vak te zijn. Omdat ik er hartstikke nieuwsgierig naar ben interview ik de 15-jarige Sjoerd, die 4 vwo technasium doet op zijn school ISW Hoogeland in Naaldwijk.

Wat is het technasium eigenlijk?

Sjoerd: "Het technasium is eigenlijk de algemene naam voor het vak onderzoeken en ontwerpen. Je lost met dit vak problemen op van opdrachtgevers. Het is dus niet alleen maar bouwen - wat veel mensen denken - maar vooral veel onderzoek doen. Op het technasium leer je ook hoe je een goed eindverslag moet maken en hoe je het beste een presentatie kunt geven.

Hoe vaak krijg je het vak?

In de onderbouw krijg je het vijf uur per week. In de bovenbouw krijg je drie uur les en in de overige twee uur moet je aan je project werken. Het kan dus zijn dat je iets langer op school zit, maar het is zo leuk dat dat niet uitmaakt voor mij. 

Is het technasium niet vooral voor nerds?

"Op het technasium zitten net als bij andere lessen verschillende soorten scholieren. Echt niet alleen maar 'nerds' zoals sommigen denken. Er zijn ook zat meiden die het technasium doen."

Hoe kwam jij bij jouw keuze?

"Toen ik de naam hoorde, wilde ik het eigenlijk gaan doen zonder dat ik wist wat het was. Ik vind techniek en alles wat daarbij hoort ontzettend leuk. Ik wil ook later werktuigbouwkunde gaan doen. 

Zitten er ook nadelen aan het technasium?

Door het technasium zit ik een keer in de week tot half vijf op school. Dat is wel eens vervelend, omdat ik dan pas laat thuis ben. Zeker omdat ik ook voor andere vakken nog huiswerk moet doen. Maar zoals ik al eerder zei: Als je het vak leuk vindt is dat helemaal niet zo erg!

Gepubliceerd op 23 oktober 2014

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.