Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Zestien, en dan?

Zestien, en dan?

Door Noah

Yes! Over iets minder dan twee maanden ben ik eindelijk zestien. Een leeftijd waar iedereen altijd zo naar uitkijkt. Een stap dichterbij volwassen zijn, meer verantwoordelijkheid en zelfstandigheid. Allemaal heel leuk en aardig, maar sinds dit jaar is zestien worden prut.

Vroeger was zestien worden echt een reden voor een groot feest. Met een overvloed aan alcohol, sigaretten en roze, blinkende Vespa's. Tegenwoordig zit je om half tien op de bank met een ranja in je hand treurig te kijken naar die stomme scooter die je dan hebt gekregen. De pracht van het zestien worden is weg. 

Rondcrossen op een Vespa

​Elk jaar verlang ik enorm naar mijn verjaardag. Ik maak ellenlange verjaardagslijstjes en kan weken van tevoren niet slapen. Maar dit jaar is alles anders. Wat mij betreft slaan we m'n verjaardag lekker over.

Toen vorig jaar de tabak- en alcoholwet werd aangepast, baalde ik daar natuurlijk behoorlijk van. Helaas pindakaas, op mijn zestiende verjaardag zou er niks gaan veranderen. Geen legaal alcoholdrinken voor mij. Ja, je mag nog steeds je scooterrijbewijs halen. Maar zie je mij al op een Vespa rondcrossen? 

Omdat ik dus totaal niet geïnteresseerd ben in scooters of überhaupt iets anders dan mijn mooie fietsje, heb ik  niet zo veel baat bij dat hele zestien worden. Gewoon nog een jaartje ouder. Nog een jaartje dichterbij  mijn eindexamen. Een jaartje dichterbij het échte volwassen zijn. Doodsaai.

Parachutespringen

Dus wat nu? Ik sta voor een groot dilemma, want ik heb geen flauw benul wat ik moet uitspoken op m'n zestiende verjaardag. Een groot knalfeest? - Waarschijnlijk niet, want mams en paps vinden die alcoholwet een uitstekende verandering en zullen een sweet sixteen-party met compazuiptaferelen dan ook niet toestaan.  Dan maar een wedstrijdje scooter rijden? -No way, want ik heb een hekel aan scooters. Een leuk dinertje in huize Larsson dan maar? -Ja, maar dat deed ik vorig jaar al. Als ik zestien word moet ik iets bijzonders doen. - Misschien parachutespringen met al mijn vriendjes en vriendinnetjes? -Topidee, maar wie gaat dat betalen?

Nieuwe wet

Blijft er niets zoveel bijzonders over dus. Kunnen we geen wet opstellen waarin staat dat iedereen die zestien wordt, op z'n verjaardag voor één keertje alcohol mag drinken? Zodat hij of zij meteen een stuk populairder is, een knalfeest kan geven en vervolgens braaf tot zijn of haar achttiende nóóit meer drinkt? Minister-president, goed idee? 

Tenzij de minister-president opeens met een voorstel tot een wetswijziging komt, denk ik dat ik op 13 november gewoon treurig op de bank Spangas ga zitten kijken met m'n zusje. Nog twee jaar wachten, totdat ik achttien word en eindelijk kan proosten op mijn eigen verdomde verjaardag. Als de alcoholleeftijd dan tenminste niet wéér opgehoogd is.

Gepubliceerd op 30 september 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

W.

W.

Hahahahahahhahahaha, leuk voor jou, ik ben al 18 hahahahah

9 jaar geleden

K.

K.

Zegt al genoeg over de Nederlandse jeugd dat alles tegenwoordig alleen maar om alcohol en tabak draait. Wordt weliswaar 16 over ruim een maand, maar ben blij dat ik zelf nooit aan de alcohol of sigaretten ga zitten.

9 jaar geleden

S.

S.

Gelukkig ben jij geen deel van onze jeugd he en over die alchohol en sigaretten spreek ik je ook nog wel over 2 jaar....

9 jaar geleden

I.

I.

oh god, ik dacht serieus dat ik de enige rondhuppelende tiener was in dit landje dat ook niks van het roken & drinken moest hebben maar jij hebt zojuist het tegendeel bewezen. top!!

9 jaar geleden

B.

B.

Alcoholleeftijd naar 21! :)

9 jaar geleden

J.

J.

wtf is jou probleem gek 18 is al teveel

8 jaar geleden

F.

F.

OEFFFF...Same problem here! Ik word 12 novermber 16...Maar om nou een geen comazuipfeest te geven maar een mens erger je niet fanta fissa...Struggles struggles struggles

9 jaar geleden

M.

M.

Ik ben 16 geworden vlak na de alcohol wet maar ik had daar geen last van. Bijna al mijn vrienden zijn jonger en hebben er dus geen probleem mee. Mijn oudere vrienden hebben trouwens geen probleem met de acohol wet (ze zijn al 18) maar waren wel zo aardig om het niet mee te nemen. Ik heb gewoon een Big Sweet Sixteen Party gehouden met al mijn vrienden door een ruimte te huren, keiharde muziek te draaien, een chocolade fontein neer te zetten en iedereen engery drink in hun handen te duwen. Dan komt het feestje bij mij wel van de grond

9 jaar geleden

I.

I.

Ik word 11 november zestien en geef ergens in februari een grote sweet sixteen party samen met een vriendin, zónder alcohol. We komen de avond prima door met energy en mochten mensen hiervoor niet naar ons feest willen komen, prima. Het is toch best triest dat ze dan niet eens één avondje zonder alcohol kunnen lol

9 jaar geleden

V.

V.

Ik wil ook 16 worden, me ouders nemen me nog niet zo serieus omdat ik 13 ben. Maar wanneer ik ze laat zien dat ik 't wel kan dan staan ze voor schut.

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.