Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

'Fotograferen kan altijd en overal'

'Fotograferen kan altijd en overal'

Door Oscar

Waar de transferperiode in de voetbalwereld al lang en breed ten einde is, haalden Scholieren.com en 7Days deze maand nog even een versterking. Sophie Theunissen (17) zal dit schooljaar dienst doen als huisfotograaf. Ik spreek met haar over eindeloze mogelijkheden, portretten en perfectie.

Sophie de fotografe

Wat fotografeer je het liefst?
"Mensen. Mensen onderscheiden zich van dingen, ze zijn niet als een stalen container. Wanneer ik personen fotografeer kan ik hen sturen waar nodig. Ik kan ze langs de camera laten kijken, ik kan ze vragen hun hoofd te laten zakken, de mogelijkheden zijn eindeloos. Er leeft iets in mensen, dát wil ik vastleggen."

De mogelijkheden zijn eindeloos. Mooi gezegd.
"Ja, maar zo is het toch? Wat fotografie ook zo tof maakt is dat het altijd en overal kan. Of ik nou kiekjes schiet aan de waal, in de kroeg, thuis of ondersteboven hangend aan het klimrek: het kan allemaal. Fotografie heeft mij leren observeren. Zo stond ik bijvoorbeeld een keer een tijdje op Amsterdam Centraal. Ik zag een oude man in een leren jas, *klik*. Even daarna keek ik naar een jongetje met een gele fietshelm op zijn hoofd, *klik*. Alles kan en mag, heerlijk."

Sophie de perfectionist

Sophie in actieFotografie, hoe begon het?
"Twee jaar geleden begon ik met het maken van portretten. Al snel zag ik hoe tof fotograferen is. Toen mijn moeder mij een spiegelreflex gaf begon ik beestjes, plantjes en andere –jes op de foto te zetten. Ik raakte gecharmeerd van het werken met een vage achtergrond. Maar ik was erg kritisch op mijn werk. Toen ik vorig jaar de open dag van kunstacademie St. Joost bezocht kreeg ik het verwijt dat mijn foto's te perfectionistisch waren. Dit kwam voor mij als een hele leerzame klap in het gezicht."

Sophie de allesdoener

Je voornaamste hobby is natuurlijk fotografie, maar wat doe je nog meer?
"Een hoop. Ik heb twee jaar theater op mijn naam staan. En ik speelde een tijdje in een band, dat sluit mooi aan op mijn pianolessen. Ook heb ik deelgenomen aan een korte verhalencurcus."

Sophie’s werken

"Dit is mijn stiefbroertje. Toen ik hem gekscherend vroeg de balletpose te doen twijfelde hij niet en sprong hij hoog."

"Hier wilde ik een stilleven in beweging brengen. Mijn inspiratie voor dit plaatje komt Domestic Science, een project dat ik ooit in het fotografiemuseum Foam zag. Verder is het gewoon een vies aanrecht."

Ben je benieuwd naar wat Sophie als beginnend fotografe nog meer maakt? Kijk dan op haar blog www.dehippiebus.blogspot.nl, waar Sophie niet alleen haar foto's plaatst, maar ook haar schrijfsels met ons deelt.

Gepubliceerd op 29 september 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.