Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Leestip: Vallen

Leestip: Vallen

Door Mette

Het boek Vallen van Anne Provoost is een spannend boek over een naïeve jongen met verkeerde vrienden. Het sleept je binnen no time mee naar een warme, broeierige plek waar niets is wat het lijkt en de situaties snel veranderen. 

In één minuut verklapt een jonge lezer op Scholieren.com en Whylovethisbook.com wat zijn 'allerallerfavorietste' boek is. Mette kiest steeds een nieuwe video uit, zodat jij je kunt laten adviseren over een boek dat je nog niet kende. Superhandig voor je leeslijst!

Ieder jaar brengen Lucas en zijn moeder de zomer door in het huis van hun grootvader. Dit jaar dus ook, al is het nu allemaal wel iets anders: grootvader is namelijk overleden. Nu hij er niet meer is, beginnen de mensen in de omgeving plotseling te praten over het verleden van Lucas' grootvader. En iedereen, behalve Lucas zelf, schijnt van alles over dat verleden te weten. Zo ook Lucas' vroegere vriendinnetje Caitlin, dat uit Amerika is gekomen om de zomer door te brengen bij de buurvrouw en aartsvijand van Lucas' grootvader. 

Gefrustreerd door alle raadsels en geheimen en boos vanwege meerdere inbraken die in het huis van zijn opa gepleegd zijn, sluit Lucas vriendschappen met de verkeerde mensen. Hij laat zich door hen beïnvloeden. Er ontstaat een innerlijke strijd en naarmate de zomer vordert, wordt de situatie steeds beklemmender.

Onbehaaglijke atmosfeer

De spanning in het boek is langzaam en zorgvuldig opgebouwd. Als lezer krijg je zo weinig informatie, dat je in het begin eigenlijk nauwelijks weet waar het boek over gaat, maar toch weet je nog nét genoeg om door te blijven lezen. De hoeveelheid feiten die je voorgeschoteld krijgt, is dus heel precies afgemeten. Eén gram meer of minder informatie had de balans in dit boek volledig kunnen verstoren. 

Het boek is redelijk simpel geschreven, maar ademt wel een hele duidelijke sfeer. Als je het leest voel je op een gegeven moment de broeierige en enigszins onbehaaglijke atmosfeer waarin Lucas zich bevindt. 

Eén minpuntje: dit boek kun je op het vwo niet lezen voor je lijst. Het is een jeugdroman en dus geen 'volwaardige' literatuur. Maar voor wie deze winter met een kopje thee op de bank nog even terug wil naar de warme zomermaanden, is het zeker een aanrader. 

 

Gepubliceerd op 15 september 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.