Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

'Pap, wat vind jij van Poetin?'

'Pap, wat vind jij van Poetin?'

Geen enkel achtuurjournaal is tegenwoordig compleet zonder Vladimir Poetin. Het is op school dan ook een veelbesproken onderwerp. Wel is het opvallend dat er vooral wordt gesproken over wáárom de Russische president zo’n slechte gast is en wat hij allemaal fout doet. Maar zelf vind ik dat al het nieuws over Rusland en Poetin te veel van één kant wordt bekeken.

Bij ons thuis gaat het anders. Mijn ouders komen uit de Sovjet-Unie en kijken toch op een andere manier tegen Poetin aan. Mijn vader vindt hem een goede leider, die erg sportief, intelligent en democratisch is. "Een normaal mens wordt gek als hij te veel geld en macht heeft, maar Poetin is altijd rustig en duidelijk", zegt mijn vader. Een gigantisch groot contrast met wat ik van klasgenoten hoor.

Er is dus een groot verschil tussen de meningen thuis en op school. Nu ik zo tussen twee werelden in sta, zie ik hoe zwart-wit mensen denken. Volgens het thuisfront doet meneer Poetin het allemaal prima, en wordt er juist kritisch naar Amerika gekeken. Terwijl de rest van Nederland zeikt over alles wat het mannetje in Moskou doet.

Doodgeschoten door de geheime dienst

Als ik mijn vader vraag waarom hij Poetin zo democratisch vindt - terwijl Rusland toch ook bekendstaat om zijn censuur - krijg ik te horen: "Er wordt overal gecensureerd. Kun jij zeggen dat je alles kunt schrijven zonder ook met iets of iemand rekening te hoeven houden?" Ik vertel hem dat ik geloof dat je altijd wel beperkt wordt in je vrijheid, maar dat dat in Nederland behoorlijk meevalt als je het vergelijkt met Rusland. "In een land als Rusland zou ik als blogger eerder worden doodgeschoten door de geheime dienst dan hier", zeg ik. Mijn vader gaat verder met het opruimen van de keuken en antwoordt niet.

De discussie zet me aan het denken. Wat mensen ook van Vladimir Poetin mogen vinden, het kan natuurlijk nooit kwaad om kritisch naar onszelf blijven kijken. Zien wij niet vooral de fouten van de tegenpartij? Want wat mijn vader in Poetin ziet, zien wij dat niet in onze eigen leiders?

Gepubliceerd op 23 september 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

N.

N.

*Putin

9 jaar geleden

S.

S.

Wat is er mis met Poetin, hij doet toch in principe niks verkeerds?

9 jaar geleden

D.

D.

Op zich is hij voor Rusland niet slecht, want Rusland heeft, voor zover ik Rusland en haar mensen ken, een sterke leider nodig. Dat is Poetin. Hij is, zeker voor Westerse maatstaven, wel erg autoritair en wat ik zo hoor van (Westerse) media en voornamelijk anti-Poetin Russen is het daar een stuk minder vrij dan hier. Dat zal vast voor een groot deel ook al in de cultuur zitten. Verder ben ik het niet eens met Poetins buitenland politiek. Het zou me ook niet verbazen als het Oekraïne en Georgië conflict ook gedeeltelijk zijn om de bevolking van binnenlandse problemen af te houden. Oorlog kan heel goed zijn voor een nationalistisch gevoel, namelijk.

9 jaar geleden

B.

B.

mooi geschreven, poetin is inderdaad sportief.

9 jaar geleden

P.

P.

Russen dragen hem op handen, in het Westen wordt hij vooral uitgemaakt voor duivel en moordenaar…ha,ha…Hoewel Obama beleid in de afgelopen jaren voornamelijk ellende teweeggebracht heeft, in Amerika en daarbuiten, is hij de grote Westerse leider… en dus goed…ha,ha…Aan de andere kant van de wereld bevindt zich de Russische president, Vladimir Putin. De ‘Oosterse’ leider… en dus slecht….ha,ha… Obama sprak over de Islamitische Staat als reële dreiging… Maar wie heeft ze bewapend in de strijd tegen Assad in Syrië? Wie creëerde een gunstig politiek en informatief klimaat voor hen? Wie zorgde voor de wapenleveranties?…Obama!....En niet vergeten:Rusland heeft de meeste mensen opgeofferd om de nazi’s te verslaan en Europa te redden. ...

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.